Ultimele Știri

Video: Suporterii echipelor de fotbal ucrainene și rolul lor în războiul separatist

În urma revoluției Euromaidan și după invadarea Crimeei de către Federația Rusă, în Ucraina a avut loc un eveniment rar întâlnit în lume și anume crearea unor batalioane de voluntari formate din suporterii echipelor de fotbal.  Acest lucru s-a mai întâmplat în războiul sârbo-croat, atunci fiind implicate facțiuni ultras ale echipelor, Steaua Roșie Belgrad, Partizan Belgrad respectiv Hajduk Split și Dinamo Zagreb.

În Ucraina s-au format peste 40 de batalioane de voluntari, formate din suporterii echipelor de fotbal. Cel mai cunoscut batalion și renumit în războiul ruso-ucrainean este batalionul Azov. Acest batalion este format din suporterii echipei Dinamo Kiev. Batalionul Azov a reușit să elibereze singur orașul Mariupol de sub controlul insurgenților ruși și se află în prima linie la fiecare acțiune de luptă a armatei ucrainene.


Un alt batalion cu renume este Batalionul Aydar, acesta este format din suporterii echipei de fotbal Karpaty Lvov. Acest batalion a dus greul frontului pe partea de nord-vest a luptelor avute cu separatiștii ruși în estul Ucrainei. Acest batalion este cunoscut  în primul rând pentru membrii săi ultra-naționaliști, care fac parte și din organizația  Sector Dreapta.

Azov

Batalionului Azov i-a revenit sarcina de a crea și antrena noi batalioane formate din suporteri. Batalionul Azov se află în orașul Mariupol unde asigură pozițiile de apărare ale armatei ucrainene, dar în același timp antrenează și formează un nou batalion. Acest nou batalion va fi format din suporterii echipei de fotbal din Mariupol, care vor apăra orașul de atacurile insurgenților ruși. Grupul de gherilă are în componență câteva sute de tineri dornici să lupte pentru apărarea Ucrainei.

”Noi nu vom preda orașul rușilor, mai bine vom muri, dar tancurile lor vor arde”, a declarat un suporter din Mariupol. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*