Ultimele Știri

VIDEO: Statul Islamic a distrus cărți și artefacte de o valoare inestimabilă

statul islamic

Militanţii din organizaţia teroristă Stat Islamic au devastat un muzeu din Mosul, distrugând artefacte vechi de sute de ani, după ce au ars mii de cărţi rare şi manuscrise valoroase din bibliotecile oraşulului irakian, informează CNN.

Într-o înregistrare difuzată de gruparea teroristă se poate observa cum militanţii SI distrug cu ciocanele zeci de statui sau artefacte aflate într-un muzeu din Mosul (Irak).

„Aceste antichităţi aparţin oamenilor care în trecut s-au închinat la ele în loc să-l slăvească pe Allah. Când Allah ne cere să distrugem aceste statui, aceşti idoli şi aceste antichităţi, noi trebuie să ne supunem, chiar dacă ele valorează miliarde de dolari”, a declarat un militant SI.

Islamiştii  au devalizat bibliotecile oraşulului şi au ars mii de cărţi rare şi manuscrise valoroase. Elijah J. Magnier, şeful departamentului de corespondenţi ai cotidianului Al Rai, a dezvăluit pentru The Independent că reprezentanţii Bibliotecii Publice din Mosul au raportat că 112.709 cărţi şi manuscrise, dintre care unele se aflau pe lista de documente rare protejate de UNESCO, au fost distruse de SI.

Ghanim al-Ta’an, directorul Bibliotecii Publice din Mosul, spune că extremiştii SI au demolat clădirea bibliotecii folosind dispozitive explozive.

„Oamenii au încercat să îi oprească pe membrii acestui grup terorist să ardă biblioteca, dar au eşuat”, a declarat o sursă locală pentru IraqiNews.com.

Militanţii SI au pătruns la început în biblioteca din Mosul şi au făcut un „rug” uriaş în holul principal din cărţi şi texte ştiinţifice, în faţa privirilor îngrozite ale studenţilor.

Un profesor de istorie de la Universitatea din Mosul a declarat că militanţii SI au provocat pagube substanţiale şi în Biblioteca musulmanilor suniţi, în biblioteca veche de 265 de ani a Bisericii Latine a fraţilor dominicani şi la Biblioteca Muzeului din Mosul.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*