Ultimele Știri

VIDEO: Speculă cu bilete de transport pentru persoanele cu handicap, chiar în fața instituției

Directorul executiv al Fundatiei Motivation, Elena Filip urca scarile Centrului de Servicii de Recuperare Neuromotorie (de tip ambulatoriu) cu ajutorul unei platforme mobile, in Bucuresti, luni, 3 decembrie 2007. Centrul, proaspat inaugurat in incinta Complexului de Recuperare Neuropsihomotorie Panduri, va furniza servicii de recuperare neuromotorie pentru persoanele cu handicap din Bucuresti. ANDREEA BALAUREA / MEDIAFAX FOTO

Ilegalităţi comise chiar în faţa unei instituţii publice din Iaşi. Biletele pentru transport oferite persoanelor cu handicap sunt cumpărate de speculanţi chiar la ieşirea din sediul Direcţiei de Asistenţă Socială. Autorităţile spun că nu pot face nimic, pentru că legea, deşi consideră infracţiune o astfel de faptă, nu prevede nicio sancţiune, informează Digi24.

– Bilete autobuz.

– Pentru ce direcţie, ai Bucureştiul?

– Noi cumpărăm, nu vindem. De aici cumpărăm.

– Cumpăraţi.

– Cât daţi pe ele?

– 50 lei bonul.

Aşa sunt abordaţi toţi cei care zilele acestea vin la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie Copilului din Iaşi să-şi ridice biletelor de transport interurban oferite gratuit persoanelor cu handicap şi însoţitorilor.

Speculanţii cumpără tichetele cu 50 de lei şi le vând mai departe cu câteva zeci de lei mai mult. Fug însă când văd camera de filmat.

Samsarii nu duc lipsă de clienţi. De regulă, sunt vânaţi cei care merg pe rute foarte lungi, pentru că profitul ambelor părţi este semnificativ. De exemplu, un bilet de tren Iaşi-Timişoara costă, la casă, 130 de lei, însă speculaţii vând un tichet de gratuitate cu cel mult 80 de lei, mai informează Digi24.

Potrivit legii, persoanele cu handicap de gradul I primesc 12 bilete gratuite şi alte 12 pentru însoţitor, cu care pot călători oriunde în ţară, cu orice mijloc de transport. Documentele pot fi folosite de oricine, pentru că nu e nevoie de prezenţa titularului, dacă pe bilet se precizează că e vorba de un însoţitor.

La Direcţia de Asistenţă Socială din Iaşi se distribuie, anual, peste 110.000 de tichete gratuite. Nimeni nu ştie câte au fost folosite legal.

Legea spune că biletele sunt netransmisibile, dar tot legea nu dă nicio sancţiune”, declară Ion Ticu, director general adjunct al DGASPC Iaşi.

Dacă beneficiarii biletelor nu pot fi pedepsiţi pentru că le vând, samsarii de bilete pot fi cercetaţi pentru înşelăciune, fals şi uz de fals. De altfel, un astfel de dosar, în care sunt implicate sute de persoane, este în lucru pe masa polițiţilor ieşeni.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*