Ultimele Știri

VIDEO: Serbia cere urgent UE un plan pentru criza imigranților

aleksandar-vucic

Cancelarul german Angela Merkel și liderii UE trebuie să vină urgent cu un plan cu privire la modul de a face față fluxului de migranți din regiunea balcanică, iar Serbia nu va închide granițele, a spus prim-ministrul  Serbiei.

Aproximativ 100.000 de imigranți, mulți dintre ei din Siria și alte zone de conflict din Orientul Mijlociu, au intrat Serbia în acest an pe drumul lor prin Balcanii de Vest la nord de Ungaria și zona Schengen, călătorind fără pașaport.

Trebuie să ştim ce să facem cu ei. Trebuie să acţionăm împreună cu statele Uniunii Europene. Nu avem o problemă să-i înregistrăm, dar ei nu vor să rămână la noi în ţară. Unele state ale UE au ridicat ziduri, garduri de sârmă ghimpată, altele nu fac nimic, nici măcar nu îi înregistrează pe refugiaţi.

Cum este posibil ca Serbia, ca stat din afara UE, să fie mai responsabilă şi mai serioasă decât alte state UE şi nimeni nu ne spune ce să facem.”, a declarat prim-ministrul sârb Aleksandar Vucic pentru Reuters într-un interviu înainte de Summit-ul Balcanilor de Vest de la Viena.

„Ceea ce vrem să auzim mâine de la cancelarul Merkel, de la cancelarul Faymann, de la Federica Mogherini, de la Johannes Hahn – care este planul lor ?,”, a spus Vucic.

Serbia a declarat că aproximativ 10.000 de imigranți au intrat în țară anul acest pentru a trece în Ungaria. Vucic a criticat Budapesta pentru că a decis să ridice un gard, adăugând că această decizie a cauzat probleme în Serbia, unde refugiații stau acum acum mai mult timp.

Întrebat dacă Serbia s-a gândit la închiderea frontierei de sud, Vucic a respins astfel de măsuri.

„Nu-mi place această soluție, nu vom ridica nici garduri, nici ziduri, și sper că nu vom fi în acea poziție. În special pentru că noi nu vorbim despre oameni disperati, nu vorbim despre criminali și teroriști. Vorbim despre refugiați, despre oameni care au părăsit casele lor, care au parasit tara lor, care a lăsat toate amintirile lor, ei sunt doar pe drum pentru a găsi o viață mai bună pentru ei și pentru copiii lor și au nevoie de ajutorul nostru „, a răspuns el.

Serbia are scopul de a începe negocierile cu privire la aderarea la UE în acest an și a primit mai multe sute de mii de euro de la UE pentru a ajuta  imigranții și refugiații, dar Vucic a spus că acest lucru nu va acoperi costurile.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*