Ultimele Știri

VIDEO: Rușii susțin că au dovezi care arată că Turcia cumpără petrol de la ISIS

turcia isis petrol

Jurnaliștii Russia Today susțin că au descoperit documentele care dovedesc clar că Turcia a făcut trafic de petrol cu organizația teroristă Stat Islamic. Echipa de filmare a televiziunii realiza un documentar în nordul Siriei, în momentul în care luptătorii kurzi au descoperit mai multe documente ale extremiștilor abandonate de teroriștii grăbiți să-și salveze viața.

O lume întreagă se minunează cum o grupare extremistă necunoscută până recent, a devenit peste noapte o forță care răspândește teroarea în inima Europei, dar și în Irak și Siria. Potrivit jurnaliștilor de la televiziunea rusă, o asemenea performanță nu poate fi susținută fără un sprijin financiar din exterior.

”Turcia, care s-a angajat activ în războiul din Siria, a negat în mai multe rânduri că a ajutat Daesh. Chiar dacă Ankara insistă cu privire la faptul că gruparea jihadistă reprezintă un inamic declarat, faptele observate pe teren livreaza o poveste cu totul diferită”, susțin jurnaliștii RT.

Jurnaliștii ruși spun că au discutat cu mai mulți martori implicați în activitățile comerciale ale Daesh și au acces la documente ale grupării teroriste care furnizează un tablou de ansamblu cu privire la cum și de unde militanți straini intră în Siria pentru a se alătura ISIS.

Documentele care demonstrează traficul de petrol:

documente trafic petrol

documente trafic petrol

Echipa RT Documentary a realizat cea mai mare parte a documentarului in orasul Al-Chaddadeh, situat in sudul provinciei siriene Hassake, controlata partial de ISIS pana acum. RT a filmat soldati kurzi care inspectau fostele adaposturi ale Deash si studiau o serie de documente abandonate de jihadisti. Unele din acestea s-au dovedit a fi ”facturi detaliate, pastrate de Daesh pentru a evalua veniturile zilnice din campurile lor petrolifere si din rafinariile pe care le controleaza, dar si cantitatile extrase”,  arata RT. Toate documentele aveau ”antetul” ISIS. Aceste documente arata ca ”Daesh tinea de-o maniera profesionista conturile comertului cu petrol”, potrivit autorului documentarului, care , din ratiuni de securitate, s-a exprimat sub anonimat. Fiecare factura cuprinde numele soferului, tipul de vehicul, tonajul camioanelor, pretul convenit si numarul acesteia.

Una din facturi, datand din 11 ianuarie 2016, indica spre exemplu ca Daesh a extras 1.925 de barili de petrol din campul petrolier din Kabiba si le-a vandut cu 38.342 dolari.

Pașapoarte cu viză de Turcia:

pasapoarte cu viza de Turcia

RT a avut ocazia să vorbeasca și cu un soldat kurd care a arătat o colecție de pașapoarte preluate de la cadavrele luptătorilor Daesh, veniți din țări ca Bahrein, Libia, Kazahstan, Rusia, Tunisia si Turcia. Majoritatea acestor combatanți străini trecuseră prin Turcia, toate pașapoartele filmate aveau ștampile emise la punctele de control ale frontierelor turcești.

O altă informație cu privire la legăturile dintre Daesh și Turcia a fost furnizată de un militant turc, fost recrut Daesh, capturat de kurzi. Acesta a recunoscut, în fata unei camere, că gruparea teroristă vindea în realitate petrol Turciei.

”Fără să-i fie pusă direct întrebarea, acesta a recunoscut că motivul pentru care a fost atât de ușor pentru el să treacă granița cu Turcia și să se alăture Daesh a fost faptul că Turcia a profitat. Când a fost întrebat, el a spus că Turcia avea un profit din această situație, cum ar fi petrolul, spre exemplu”, afirmă jurnaliștii RT.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*