Ultimele Știri

VIDEO: Rusia își consolidează capacitatea militară în Crimeea, Kaliningrad și zona arctică

Generalii de top ai Rusiei, au declarat marți (13 ianuarie) că vor să  consolideze capacitățile de luptă în acest an în Crimeea, regiunea arctică și vestic în regiunea Kaliningrad care se învecinează cu două state NATO.

Remarcile generalului Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate, sunt susceptibile de a aprofunda îngrijorarea Occidentui asupra a ceea ce se vede că Rusia și-a încordat din ce în ce mai mult mușchii de la începutul crizei din Ucraina.

„În 2015, Ministerul Apărării își va concentra eforturile principale pe creșterea capacităților de luptă ale unităților sale și organismele militare în creștere personalului combatant, în conformitate cu planurile de dezvoltare militară”, a declarat jurnaliștilor ruși Gerasimov.

„O atenție deosebită va fi acordată zonei Crimeea, regiunii Kaliningrad și zona arctică”, a adăugat el, dar nu a oferit alte detalii.

Afirmațiile sale vin în urma adoptării unei noi doctrine militare semnate de președintele Vladimir Putin, în decembrie care subliniază necesitatea de a proteja interesele Rusiei în Arctica și de a identifica extinderea NATO ca un risc extern. Kaliningrad  este o enclavă care se învecinează cu Polonia și Lituania. Comandantul militar superior al NATO, generalul Philip Breedlove, a declarat că Alianța și-a  intensificat exercițiile în regiunea Mării Baltice, ca răspuns la o creștere a manevrelor militare rusești  din zonă la sfârșitul anului trecut.

Rusia a transferat 14 avioane militare în Crimeea în luna noiembrie a anului trecut, ca parte a unui escadron de 30 care vor fi staționate acolo, făcând clar faptul că intenționează să consolideze prezența în peninsula anexată de la Ucraina în luna martie.

Ministrul adjunct al apărării Iuri Borisov a declarat jurnaliștilor din Rusia  că este gata să se confrunte cu probleme apărute în urma blocării importului datorită sancțiunilor occidentale. 

„Nu voi ascunde faptul, că problema mai gravă va fi inlocuirea componentelor importate pe care le primesc astăzi din țările NATO, SUA și Europa – asta este, în principal bazele de componente electronice”, a spus el, adăugând reasigurarea că Rusia va putea face față.

Generalul Breedlove (NATO) a avertizat anul trecut că ”militarizarea”  peninsulei Crimeea va fi utilizată pentru a exercita control asupra Mării Negre. 

NATO și-a sporit prezența militară în Europa de Est, și a afirmat că Rusia a orchestrat și înarmat rebelii separatiști  din estul Ucrainei. Putin spune în schimb că Rusia nu constituie o amenințare pentru nimeni și neagă faptul că a trimis trupe sau arme pentru separatiști.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*