Ultimele Știri

VIDEO: Românii nu vor femei independente, frumoase și educate. Un studiu care dezvăluie profilul partenerului ideal

maini indragostiti cuplu

Românii au cea mai mare încredere în familie, dar când vine vorba despre căsătorie, lucrurile nu mai stau ca în anii trecuți. Majoritatea cuplurilor decid să facă acest pas abia când apare un copil, spun psihologii.

Un sondaj recent dezvăluie faptul că emanciparea socială în rândul românilor este din ce în ce mai prezentă în deciziile de zi cu zi, iar sociologii spun că este un semn de modernitate, conform stileprotv.ro.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie a rugat peste o mie de români, majoritatea familiști, să contureze profilul unei femei. Cei mai mulți au zis că trebuie să fie o mamă bună, o soție bună, să aibă grijă de familie, să facă treburile casei și abia la urmă, la capitolul și altele, au fost lăsate abilitățile de socializare sau educația. Ca să nu mai vorbim că independența și frumusețea nu prea contează, măcar din punct de vedere declarativ.

Cum arată bărbatul ideal în ochii românilor? Neapărat, să fie un tată bun, grijuliu și abia după aceea un soț cum trebuie. Să aibă de lucru și să fie educat și sociabil. Și aici, pe locurile din urmă sunt menționate pasiunile, frumusețea sau capacitatea de a îndeplini dorințele partenerelor.

Gelu Duminica, sociolog: „Familia se emancipează, căsătoria nu mai e văzută ca o instutuție fără de care nu se poate trăi. Este o dovadă de modernitae, nu e nimic greșit în asta.”

Cu toate astea, poligamia nu este sub nicio formă acceptată. 94% cred ca e rău ca un bărbat să aibă mai multe soții în același timp, iar și mai mulți 96% – cred că e rău ca o femeie să aibă mai mulți soți în același timp.

Împărtășim cu partenerul valorile sociale, cele morale, dar nu și orientarea politică. De regulă părerile sunt cam 50-50, arată studiul.

Însă când vine vorba de valorile transmise copiilor, aici e unanimitate: hărnicia, pe primul loc, responsabilitatea și toleranța și respectul pe locul al treilea, cu 65% din răspunsuri. Se pare că pentru tot mai mulți contează ca urmașii lor să fie independenți, să economisească în viață, ori să își folosească imaginația – acestea sunt cifre în urcare față de anii 2000. Dar altruismul, capacitatea de a da și de a-i ajuta pe ceilalți dezinteresat, aproape că nu există.

Cifrele fac parte din World Value Survey – un studiu făcut la nivel mondial din 4 în 4 ani.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*