Ultimele Știri

VIDEO: România lui Ceauşescu. Un bloc de 7 600 de TONE, mutat pe roţi, cu locatarii înăuntru

bloc mutat pe roti

Pe data de 27 mai 1987, în Alba Iulia, un bloc de 7600 de  tone, cu 80 de familii înăuntru era mutat, pe roți deci un proiect fabulos și care întrece orice imaginație.

Unul dintre marile bulevarde ale orașului trebuia lărgit așa că autoritățile locale erau împiedicate de un imobil. Blocul A2, cu o lungime de 100 de metri, era situat pe Bulevardul Transilvaniei, un important ansamblu urbanistic de pe Platoul Romanilor. Omul care a venit cu soluția fabuloasă a fost prof. dr. ing. Eugen Iordăchescu de la Institutul „Proiect” București. De-a lungul carierei sale, inginerul a salvat 29 de clădiri de nebunia lui Nicolae Ceauşescu.

Construcția cu o înălțime de 17 metri și o lățime de 12 metri, a fost despărțită în două clădiri independente, fiecare corp era susținut de un cadru purtător, o platform de beton care a fost ridicată cu ajutorul unor prese. Platforma era aşezată pe roţi şi se deplasa pe şine, fiind împinsă de dispozitive hidraulice comandate de la un pupitru electric.

“Călătoria” a durat fix cinci ore şi 40 de minute, sub privirile înmărmurite ale oamenilor din jur. Incredibil, dar doar familiile de la parterul clădirii au fost nevoite să iasă din locuinţe, iar ceilalţi au privit din balcoane mutarea. La final, distanţa dintre cei doi “fraţi gemeni” s-a mărit la 55,75 metri. Totul a decurs perfect şi, astfel, s-a creat un spaţiu suficient pentru încântătoarea esplanadă a Bulevardului Transilvania.

bloc mutat pe roti

bloc mutat pe roti

bloc mutat pe roti

bloc mutat pe roti

bloc mutat pe roti

Comentarii prin Facebook

5 Comentarii on VIDEO: România lui Ceauşescu. Un bloc de 7 600 de TONE, mutat pe roţi, cu locatarii înăuntru

  1. Freepedia Web, ce idioțenii spui acolo: au fost mutați fără să le întrerupă apa , curentul sau gazul ? Păi ce dracu, erau țevi telescopice sau cum crezi că era posibil așa ceva?

  2. Eng Walied Amoush // 11 septembrie 2015 at 20:47 // Răspunde

    Eram student in vremea aia. Si am vazut acest locru . Afost o operatia complexa si noua in romania. Datorita ingineeriilor romani intelegenti. Va iubesc

  3. diana adriana balan // 27 aprilie 2016 at 14:39 // Răspunde

    in cuvinte sarace …asa-i romanul se injura si se jigneste pentru o simpla postare pe fb….. :))))….

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*