VIDEO: Răsturnare totală de situație în Marea Britanie. Votul care poate declanșa dezastrul în UE

marea britanie anglia

Marea Britanie a votat părăsirea Uniunii Europene, în cadrul unui referendum istoric care cutremură blocul comunitar şi nu numai.

Premierul britanic David Cameron şi-a anunţat vineri dimineaţă demisia din funcţie după rezultatele Brexitului, precizând că ”ţara are nevoie de o nouă conducere” şi că va mai rămâne în funcţie trei luni. La 43 de ani după integrarea în UE, aproape 51,9 la sută dintre cetăţenii britanici, mai exact 17.410.742, au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, iar 48,1 la sută, adică 16.141.241, pentru rămânere,potrivit rezultatelor finale. Prezenţa la vot la referendum a fost de 71,8%, cea mai mare în cazul unui scrutin din 1992 încoace.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9 la sută dintre cetăţenii britanici, mai exact s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, potrivit BBC News online. Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi, 48,1%.

Philip Hammond, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a declarat că alegătorii au „vorbit clar” şi este misiunea guvernului să „pună în aplicare această decizie, protejând economia şi să facă tot ce se poate pentru a onţine ce e mai bine pentru Marea Britanie.

” Oficialul a mai spus că ţara are nevoie de continuitate şi stabilitate, iar Cameron a spus clar că va rămâne premier.

Premierul britanic David Cameron şi-a anunţat vineri dimineaţă demisia din funcţie după rezultatele Brexitului, precizând că ”ţara are nevoie de o nouă conducere” şi că va mai rămâne în funcţie trei luni.

Cameron a felicitat cele peste 33 de milioane de oameni care şi-au exprimat opţiunea în cadrul referendumului de joi şi că britanicii ar trebui să fie mândri că au avut încrederea să încredinţeze dreptul de decizie şi cetăţenilor din insulele alipite Marii Britanii. 

„Voinţa lor trebuie să fie respectată”, a susţinut David Cameron. 

Premierul le-a mulţumit atât celor care au susţinut opţiunea sa, de rămânere în UE, cât şi celor din tabăra „LEAVE”, care au luptat cu tărie pentru ideea lor.

Ce urmează?

David Cameron s-a angajat ca în cazul unui vot pentru ieşirea din UE să ceară, fără întârziere, activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru a activa mecanismul de părăsire a Blocului Comunitar. Acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele două săptămâni. Odată pus în mişcare acest mecanism, singur cale de întoarcere este prin acordul unanim al statelor membre. 

Ieşirea din UE nu este însă un proces automat. Ea trebuie negociată cu celelalte 27 de state şi se finalizează în termen de doi ani, iar Parlamentul European are drept de veto în cazul unei noi înţelegeri care să formalizeze relaţia dintre UE şi Marea Britanie.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *