Ultimele Știri

Video: Putin amenință Europa din Serbia

Vladimir Putin a ajuns în capitala Serbiei, astăzi, într-o vizită simbolică cu ocazia marcării a 70 de ani de la eliberarea Belgradului de sub ocupaţia nazistă, dar mai mult decât atât președintele Rusiei își dorește să amplifice interesele ruseşti în centrul Europei, într-un context de tensiuni puternice între Moscova şi Occident din cauza crizei din Ucraina.

Mesajul principal care l-a avut de transmis „țarul” Rusiei este că țara sa va reduce livrările de gaz către Europa, dacă Ucraina va continua să fure de la conducta de tranzit pentru a acoperi nevoile proprii, după ce Rusia a sistat alimentarea Ucrainei cu gaze naturale din cauza facturilor neplătite. 

Vizita lui Vladimir Putin este văzută ca o mare sărbătoare în Serbia, acolo unde pregătirile pentru venirea sa au început de acum câteva săptămâni, iar parada militară programată pe 20 octombrie, la 70 de ani de când Belgradul a fost eliberat de Armata Roşie de sub ocupaţia nazistă, a fost devansată cu patru zile pentru a coincide cu vizita de şase ore a lui Putin.

Primul eveniment la care a participat președintele Federației Ruse este depunerea de jerbe de flori la cimitirul în care sunt înmormântaţi militarii ruşi căzuţi la datorie în al Doilea Război Mondial, alături de omologul său sârb Tomislav Nikolici.

Vladimir Putin în Serbia

Întrevederea celor mai înalți demnitari de stat ale celor două țări presupune și semnarea mai multor acorduri bilaterale, iar conform primilor declarații din capitala Serbiei, Vladimir Putin este dispus să investească 1 miliard de dolari din compania petrolieră sârbească NIS, deținută majoritar de compania rusească Gazpom Neft.

Vladimir Putin la BelgradLa parada militară, prima ceremonie oficială organizată după destrămarea Iugoslaviei din 1985, Vladimir Putin va fi invitatul de onoare.

Belgradul speră că prin această vizită, va conduce la consolidarea relaţiilor cu Moscova, care au la bază noțiuni de fraternitate slave înrădăcinate în istorie, creștinismul ortodox comun și valori comune conservatoare, fără a pune în pericol ambiţiile sale de aderare la Uniunea Europeană, deși e foarte greu să joace pe ambele terenuri.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*