Ultimele Știri

VIDEO: Pungeştiul a devenit Kilometrul 0 al demnităţii şi curajului

Dintr-un puci al exploatărilor, Pungeştiul a devenit Kilometrul 0 al demnităţii şi curajului, iar duminică, în cadrul unei ceremonii, în locul unde acum un an şi jumătate protestele şi violenţele jandarmilor erau la ordinea zilei, a apărut un monument dedicat tuturor celor care au luptat împotriva exploatării gazelor de şist.

Pentru prima dată Pungeştiul a devenit o reuniune a bunei dispoziţii şi a fericirii dincolo de culisele prin care Chevron a decis să părăsească România. Prin frig, vânt şi ploaie, a fost victoria lor, a „băştinaşilor” şi celor care s-au deplasat în regiune şi au ţinut piept bastoanelor jandarmeriei române pentru a proteja mediul şi sănătatea.

Activişti din Iaşi, Vaslui, Bucureşti, Buzău, Piatra Neamţ şi Bacău s-au adunat pentru ultima oară în faţa perimetrului Chevron pentru a marca lupta înverşunată dusă săptămâni întregi în faţa colosului industrial petrolier care a înveninat România. Încet, încet s-au strâns şi eroii, adică sătenii. Pe chipurile lor citeai seninătate şi împlinire, chiar dacă afară era o vreme rece.

Ei au câştigat acest război neanunţat de nimeni pe teritoriul lor, iar monumentul demnităţii şi curajului lor va aminti fiecărui trecător că demnitatea şi onoarea românilor se regăseşte şi acolo, sau poate mai ales acolo, la Pungeşti.

În umbra hoardelor de jandarmi din timpul protestelor, pe 15 martie, când a fost şi Ziua Internaţională împotriva Violenţei Poliţiei, era la eveniment doar un agent SGG gras, trei câini de rasă şi două camere de filmat moderne, care-i urmăreau pe cei peste 100 de victorioşi adunaţi în perimetrul rezistenţei. În rest, aceeaşi privelişte dezolantă, pământ, bălţi, tuburi de ciment sparte şi gardul intact pe terenul concesionat de Chevron.

“Au fost momente triste, dar şi momente plăcute pentru că vedeam români frumoşi, oameni curajoşi, decişi să meargă până la capăt. Si iată, azi avem rezultatul. Doar datorită dragostei pe care o aveţi faţă de pământ, doar datorită dragostei faţă de ţară am reuşit şi am învins. Am câştigat aici, am câştigat că s-a retras Chevron, dar victoria nu este totală până nu vedem în întreaga ţară interzisă fracturarea hidraulică”, a declarat Ticu Pâslaru în adresa celor prezenţi.

După mai multe discuţii prin care s-au retrăit momentele critice din debutul protestelor, iar activişti din alte oraşe au lăudat lupta pungeştenilor promiţând să o ducă mai departe, pãrintele Iulian Ghimus a ţinut o slujbã la troiţa de lângă terenul concesionat de Chevron.

Încet discuţiile s-au mutat spre viitorul comunei Pungeşti, spre lupta cu primarul Mircea Vlasa si interzicerea de către prefect a referendumului pentru demiterea acestuia, spre interzicera în toata ţara a exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, spre continuarea luptei pentru drepturi, mediu şi demnitate. Oamenii sunt departe de a se resemna şi de a se rezuma la viaţa de zi cu zi în satul românesc, şi aşa destul de grea.

Seara, grupul de rezistenţă din Bârlad şi-a reluat protestul, devenit în urma plecării companiei Chevron, din unul zilnic în unul săptămânal, în faţa primăriei din Bârlad.

DSC_0971 DSC_0932 DSC_0919 DSC_0911 DSC_0898 DSC_0888 DSC_0895

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*