Ultimele Știri

Video: Protestele împotriva brutalității poliției au înconjurat America

Zeci de mii de oameni au protestat în marile orașe din Statele Unite ale Americii, datorită brutalității și a crimelor comise de polițiști împotriva unor oameni lipsiți de apărare. 

Organizatorii au declarat că marșurile au fost printre cele mai mari  din noul val de proteste, iar crimele împotriva oamenilor de culoare au pus America într-un reflector global privind relațiile rasiale. Manifestațiile au fost în principal pașnice, deși poliția din Boston a declarat că a arestat 23 de persoane care au încercat să blocheze o autostradă. Ofițerii din Oakland, California, anunță că au reținut aproximativ 45 de persoane pentru vandalism în noaptea de sâmbătă, dar în același timp spun că au avut un eșec în tentativa de a dispersa manifestanții.

 Cele mai mari manifestații au avut loc în orașele New York, Washington, Boston, Chicago, Oakland, Los Angeles și San Francisco. Marșul din New York a atras peste 25 de mii de tineri de diferite etni, care au încercat să arate lumii că nu culoarea contează, ci solidaritatea și înțelegerea.

Protestatarii din întreaga țară s-au adunat în Piața Libertății, la câteva blocuri de Casa Albă, apoi au mărșăluit până pe Bulevardul Pennsylvania aproape de clădirea Capitoliului.

La acest marș au participat mulți părinți cu copii, și au scandat, „Nu există dreptate, nu există pace, nu vrem polițiști rasiști” și „Mâinile sus, nu trage”. Rudele lui Eric Garner și Akai Gurley, cei care au fost uciși de poliția din New York, cât și rudele lui Brown și Trayvon Martin, uciși în Florida, în 2012, au luat parte la manifestația din Washington.  

„Dacă ei nu văd acest lucru și nu vor face o schimbare, nu știu ce vom face”, a declarat Lesley McSpadden, mama lui Brown și Trayvon Martin. Decizia juriului în cazul uciderii lui Eric Garner de netrimitere în judecată a unui ofițer de poliție alb, caz similar și în moartea lui Michael Brown, care a fost împușcat de mai multe ori în urma unei confruntări cu poliția din Ferguson, Missouri, în ciuda faptului că era neînarmat, au provocat un val de proteste care a înconjurat America.

Manifestanții declară că vor continua aceste acțiuni de protest până când oficialii americani îi vor trage la răspundere pe vinovați. În orașul Ferguson  orice tentativă de protest a fost blocată de către forțele de ordine. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*