Ultimele Știri

Video: Poroșenko se adresează bucovinenilor în limba română

Petro Poroșenko a ținut, ieri, un discurs în incinta Universităţii Naționale din Cernăuți în care s-a adresat bucovinenilor pe alocuri în limba română.

Președintele ucrainean, care și-a petrecut copilăria în Tighina, nu a uitat limba română și a vorbit celor prezenți din regiunea bucovineană despre importanța competențelor lingvistice, dar și a ţinut să mulţumească Rusiei pentru faptul că a făcut ca poporul ucrainean să fie mai unit. 

„Doresc să mulţumesc statului rus, pentru că a făcut să fim uniţi. Acum nu mai e nevoie să facem dezbateri pentru a alege în ce limbă să vorbim. Ori cu o limbă, ori cu alta, soldaţii noştri îşi apără Patria. Sunt bucuros de faptul că, în urma unui sondaj 70 la sută dintre intervievaţi îşi doresc ca elevii din şcoli să înveţe ca limbă străină, engleza. Acest lucru s-a schimbat în numai patru luni, dar nimeni nu credea în acest lucru. Oriunde mergi în lume, trebuie să cunoşti şi alte limbi chiar ca să te poţi descurca”, a adăugat el.

În special, Petro Poroșenko a menţionat în discurs, că Ucraina are o armată patriotică, un guvern și un popor, care neapărat vor aduce schimbările necesare, iar cei care locuiesc în Bucovina, pot fi un exemplu pentru tot restul ucrainenilor.

„Dragi prieteni, dragi compatrioți, Bucovina este regiunea care poate servi ca exemplu pentru ceilalți din țară. În această regiune națională din moși-strămoși locuiesc oameni de diferite naționalități, oameni care vorbesc diferite limbi, oameni care spoveduiesc religii diferite. Dacă noi suntem ucraineni, în noul sens al acestui cuvânt încălecat de noii membri marii națiunii politice europene”, a rostit în română președintele ucrainean.

Preşedintele de la Kiev a fost aplaudat şi apreciat pentru mesajul lui mobilizator.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*