Ultimele Știri

VIDEO: Pentru prima dată, România a ajuns printre țintele preferate ale hackerilor. Cum vă pot fura banii din cont în câteva secunde

bancomat

Suntem pe locul 9 în lume la infectarea dispozitivelor de online banking. Este prima oară când țara noastră ajunge în top 10 și este considerată o țintă a hackerilor, ne avertizează specialiștii în securitate cibernetică, informează stirileprotv.ro.

Totodată, s-au întețit și atacurile cu viruși care îi obligă pe cei păcăliți să plătească bani, ca să poată răscumpăra informațiile personale blocate în propriul calculator.

Fake-token și Marcher nu sunt agenți secreți, ci viruși periculoși care s-ar putea ascunde în calculatorul dumneavoastră. Urmăresc tranzacțiile pe care le faceți pe pagina de online banking. Vă fură parola și o folosesc instant ca să vă ia banii din cont.

Iată cum se declanșează atacul. Primiți un mail aparent nevinovat, însă înauntru este un virus. Se instalează singur, fără să vă atragă atenția în vreun fel. Virusul creează apoi o pagină falsă, care seamănă cu pagina de internet a băncii atacate. Utilizatorul își introduce acolo datele de identificare bancară, fară să își dea seama folosește un fals. În timp ce credeți că vă plătiți facturile, virusul efectuează el tranzacții și banii vă dispar rapid din cont.

Un alt virus periculos se răspândește tot mai mult în rândul utilizatorilor casnici: este vorba de virusul tip ransome-ware. Se instalează la fel de ușor, de cele mai multe ori prin e-mail, pe calculatoarele victimelor. Odată ajuns în computerul personal, rulează singur în spate și blochează toate datele, fără ca victima să își dea seama.

Atunci când victima își deschide calculatorul, pe ecran îi va apărea un astfel de mesaj: acesta spune că toate datele din calculator i-au fost criptate , iar ca să le recupereze trebuie să plătească o sumă de bani. De cele mai multe ori , atacatorii dau și un timp limitat în care victima poate face acest lucru.

Specialiștii în securitate cibernetică și polițiștii ne avertizează însă: cu riscul că vom pierde datele din calculator, cel mai bine este să nu plătim sumele de bani cerute de hackeri.

Specialiștii în securitate cibernetică au observat și o creștere a atacurilor îndreptate către bănci, însă făcute din interior, cu ajutorul unor complici angajați ai băncilor sau prin infectarea calculatoarelor angajaților. Recent, polițiștii au reușit să neutralizeze o grupare care ar fi furat din mai multe bancomate din țară și străinătate peste 200 de mii de euro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*