Ultimele Știri

Video: Ottawa, sub asediu! Un militant islamist a deschis focul la sediul Parlamentului și în centrul capitalei canadiene

Canada este în stare de alertă, după ce mai multe focuri de armă s-au tras la Memorialul naţional de război și la sediul Parlamentului. În urma acestor incidente armate a murit un militar și atacatorul, iar conform investigațiilor preliminare acesta se numește Michael Zehaf-Bibeau, un cetățean canadian convertit la islam.

Dacă până acum amenințările Statului Islamic păreau nesemnificative, se pare că îngrijorarea tinde să se extindă vertiginos în toate țările vizate de extremiști. Pe parcursul zilei de miercuri, în capitala canadiană s-au tras mai multe focuri de armă în regiunea centrală din Ottawa și în interiorul Parlamentului, acolo unde se afla și premierul Canadei, Stephen Harper, care a reușit să părăsească zona în siguranţă.

Atacatorul, după ce a împuşcat mortal un militar la Memorialul naţional al eroilor canadieni și a provocat mai mulți răniți, a murit în schimbul unor de focuri cu poliţia în interiorul Parlamentului.

„Transmitem condoleanţe pentru militarul ucis; rugăciunile noastre sunt pentru agentul de securitate de la Parlament care a fost rănit. Canada nu va fi terorizată sau intimidată”, a spus Jason Kenne, ministrul canadian al Dezvoltării Sociale.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a reacționat imediat în urma acestor incidente armate din Ottawa și a discutat prin telefon cu premierul Stephen Harper, transmițând condoleanțe poporului canadian și necesitatea de vigilență în acțiunile viitoare de securitate.

Incidentul șocant din Ottawa, care în mod normal este un oraș liniștit, a început cu puțin timp înainte de ora 10 AM (17.00 – ora României) și a durat până în după-amiaza zilei de ieri. La scurt timp după incident, Parlamentul și centrul orașului canadian au fost închise, iar străzile au fost împânzite de maşini blindate şi poliţişti înarmaţi

Poliției canadiană îl anchetează ca fiind suspect de atacul armat pe un cetățean canadian din Quebec, pe nume Michael Zehaf-Bibeau, care s-a convertit de curând la islam, precizează o sursă din cadrul anchetatorilor.

În urma incidentului care a terifiat Canada, nu au întârziat să apară și criticile legate de securitatea din Ottawa, care i-a lăsat accesul neîngrădit atacatorului în intriorul clădirii Parlamentului, mai ales într-o perioadă când atacurile islamiștilor au devenit din ce în ce mai acerbe. Tot în această săptămână, un convertit la islam a alergat doi soldați canadieni cu mașina lui în apropiere de Montreal, omorându-l pe unul dintr ei, înainte de a fi împușcat mortal de poliție.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*