VIDEO: ‘Nu Bulgaria – înapoi în Turcia!’ Vânătorii de imigranţi i-au legat și i-au amenințat. Reacția autorităților

  • Adelina Mitrache
  • 12 aprilie 2016
  • Externe
imigranti refugiati in bulgaria

Bulgari înarmaţi au prins trei imigranţi care au intrat în ţară prin traversarea ilegală a frontierei cu Turcia, i-au imobilizat, legându-le mâinile la spate şi i-au ameninţat cu macete să se întoarcă în Turcia, potrivit unei înregistrări care circulă pe internet, relatează BBC News online.

Apărătorii drepturilor omului cer deschiderea unei anchete după ce televiziunile bulgare au difuzat imagini cu migranți legați la mâini și culcați la pământ, într-o pădure la granița cu Turcia.

”I-au tratat astfel pe refugiați – membri ai unor așa-numite „miliții civile”, care patrulează pe cont propriu pentru a-i opri pe fugarii care încearcă să intre clandestin în Bulgaria. Asemenea arestări sunt ilegale”, a reacționat șeful poliției bulgare de frontieră, iar premierul Boik Borrisov a avertizat că civilii „care își depășesc drepturile” trebuie să fie pedepsiți.

Însă inițiativele justițiarilor auto-proclamați, care vânează migranți, s-au înmulțit în ultimele luni. Bulgaria, care se teme să nu devină o rută a refugiaților, are o granița de 270 de kilometri cu Turcia. Pe o porțiune de 95 de kilometri, a fost ridicată o barieră de sârmă ghimpată.

Scena a fost filmată în Strandja, o regiune montană din Bulgaria, în apropiere de frontiera cu Turcia, potrivit site-ului televiziunii bulgare BTV.

Bărbaţii, înarmaţi cu macete, sunt surprinşi stând deasupra imigranţilor, iar, în respectiva înregistrare, unul dintre bulgari poate fi auzit spunând în limba engleză : „Nu Bulgaria – înapoi în Turcia”.

Şeful poliţiei bulgare de frontieră Antonio Angelov, citat de BTV, a declarat că aceste „arestări” sunt ilegale, precizând că cei trei imigranţi capturaţi din înregistrare sunt de origine afgană. Bulgaria a ridicat un gard pe un segment de 95 de kilometri al frontierei cu Turcia care se întinde pe o distanţă de 269 de kilometri.

 Aşa-numiţii „vânători de imigranţi” din Bulgaria au apărut pe fondul crizei migraţiei care a cuprins şi Bulgaria de anul trecut. Dinko Valev a devenit o celebritate naţională în februarie după ce a început să patruleze la frontiera cu Turcia pentru a „vâna” imigranţi. El a primit suţinere la nivel naţional, după ce a prins 15 imigranţi, 12 sirieni, trei femei şi un copil.

Săptămâna trecută, poliţia bulgară de frontieră a premiat un astfel de „voluntar” care a prins 23 de imigranţi în apropierea graniţei cu Turcia, potrivit site-ului Balkan Insight. Angelov a precizat că astfel de voluntari acţionează „adecvat”, dar a avertizat că aceste patrule de voluntari pot fi foarte periculoase.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *