VIDEO: Naţionaliştii sârbi au comemorat 17 ani de la bombardamentele NATO asupra Belgradului cu manifestaţii anti-americane

  • Adrian Marinescu
  • 25 martie 2016
  • Externe
serbia

Naţionaliştii din formaţiunea de extremă dreapta a lui Vojislav Šešelj, care îşi aşteaptă săptămâna viitoare verdictul de la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (ICTY), au participat joi la o manifestaţie împotriva NATO, pentru a comemora 17 ani de la demararea bombardamentelor NATO asupra Belgradului, soldate cu moartea a cel puţin 500 de civili, transmite Balkan Insight.

Câteva sute de naţionalişti au luat parte la demostraţia din Belgrad, agitând în aer pancarte cu preşedintele rus Vladimir Putin şi fostul lider sârb Ratko Mladic, care îşi aşteaptă verdictul de la ICTY, dar şi steaguri ale Partidului Radical.

Liderul formaţiunii a criticat guvernul de la Belgrad că a acceptat să colaboreze cu organizaţia pentru suport a NATO.

”Cei care ne bombardau în 1999, care ne omorau copiii, criminalii de la NATO, au primit votul legislativului pentru a se plimba liberi prin Serbia”, a precizat Šešelj.

Politicianul acuzat de crime de război a comentat şi verdictul primit de fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, care a fost condamnat la 40 de ani de închisoare pentru genocid şi crime împotriva umanităţii.

”Karadzici a fost condamnat chiar dacă este inocent, doar pentru că este sârb şi a trăit un moment istoric decisiv la conducerea Republicii Srpska”, a susţinut Šešelj.

În acelaşi timp, premierul sârb Aleksandar Vucic, care a organizat un protest în 2008 faţă de predarea lui Karadzici în custodia ICTY, a avertizat, înainte de pronunţarea verdictului,. că nu va permite instanţei ONU să folosească condamnarea pentru a submina Republica Srpska.

”Vreau ca, cei care presupun că pot să folosească verdictul de astăzi împotriva fostului preşedinte al Republici Srpska pentru un atac politic sau de orice altă natură împotriva ţării, să ştie că Serbia nu va permite aşa ceva”, a spus Vucic.

În urmă cu două săptămâni, Šešelj a sfidat Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie din Haga (TPI) incendiind drapelurile UE şi NATO în faţa unei instanţe din Belgrad, deşi pe numele său există un mandat european de aducere în faţa curţii pentru a-şi primi verdictul într-un dosar de crime împotriva umanităţii.

Vojislav Seselj a susţinut că se va opune ordinului de aducere în faţa TPI de la Haga, care a stabilit că va da verdictul în cazul său la 31 martie. Fostul politician, care a condus în anii ’90 cel mai mare partid parlamentar sârb şi a trimis grupări paramilitare în războaiele civile din Croaţia şi Bosnia, este acuzat de comunitatea internaţională de crime împotriva umanităţii.

”Nu mă voi duce voluntar, dar voi folosi fiecare oportunitate să prejudiciez politic, moral şi profesional Tribunalul de la Haga”, a explicat Seselj în faţa unei instanţe din Belgrad, înainte de a incendia drapelurile UE şi NATO în prezenţa câtorva zeci de susţinători.

Mandatul european de aducere a lui Seselj în faţa TPI nu a fost încă pus în aplicare, deoarece justiţia sârbă se opune extrădării sale.

Fostul policitian sârb este acuzat de curtea din Haga de instigare la crime şi persecuţii etnice în timpul războaielor civile din Bosnia şi Croaţia, atunci când Iugoslavia se fărâminţa ca urmare a presunilor interne dintre diferitele grupuri etnice.

Seselj şi-a petrecut peste zece ani în custodia Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie din Haga, însă a fost eliberat în noiembrie 2014 pentru a fi tratat de cancer la ficat.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *