VIDEO: Lupte de stradă între profesorii turci și forțele de ordine

  • Adrian Marinescu
  • 9 septembrie 2016
  • Externe

Poliţia turcă a reţinut zeci de oameni şi a folosit tunuri cu apă vineri, în oraşul Diyarbakir, pentru a dispersa câteva sute de profesori care au protestat faţă de suspendarea lor, au declarat surse sindicale, citate de Reuters.

Poliţia a îmbrâncit manifestanţii care scandau “Umăr la umăr împotriva fascismului”, după ce autorităţile turce au suspendat joi peste 11.000 de profesori suspectaţi de legături cu militanţii kurzi.

Alţi 418 profesori au fost suspendaţi vineri în provincia Tunceli, cu populaţie predominant kurdă.

Câteva sute de cadre didactice s-au strâns în faţa clădirii Ministerului Educaţiei din provincie, pentru a protesta.

“Este un atac asupra luptei noastre sindicale”, a declarat şefului sindicatului pentru învăţământ din provincie, Suleyman Guler. Şi Guler a fost suspendat din funcţie.

“Nu este posibil să acceptăm această decizie. Nu există nicio infracţiune aici, nici un infractor. Cerem oprirea imediată a acestei măsuri”, a adăugat el.

În total, 11.500 de profesori suspectaţi de Ministerul Educaţiei că au luat parte la activităţi “de susţinere a organizaţiei separatiste teroriste şi grupărilor afiliate” au fost suspendaţi, a anunţat agenţia proguvernamentală Anadolu.

Numărul ar putea ajunge la 14.000, în funcţie de rezultatul anchetelor desfăşurate în prezent, a adăugat agenţia de presă.

Acest val de suspendări vine la o săptămână după începerea anului şcolar în Turcia. Circa 850.000 de cadre didactice predau în ţară.

Războiul dintre PKK şi forţele turce, izbucnit în 1984, s-a soldat cu 40.000 de morţi. Anul trecut, un armistiţiu fragil de doi ani şi jumătate s-a prăbuşit, iar luptele au fost reluate.

Potrivit organizaţiei pentru drepturile omului International Crisis Group, aproape 2.000 de oameni au murit în ultimul an.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *