Ultimele Știri

VIDEO: Proteste în fața sediilor partidelor politice din București și Cluj

protest

Mai mulți activiști cunoscuți au decis să ia atitudine, după ce noul Guvern instalat la Palatul Victoria a anunțat că nu poate aborda problema reformei electorale. Dacian Cioloș a afirmat că nu are susținere politică pentru modificarea legii electorale, deoarece Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal nu au fost de acord cu acest lucru.

Programul inițial al Guvernului Cioloș a conținut următorul paragraf: ”Amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale”.

În urma discuțiilor avute cu partidele politice acest paragraf a dispărut complet din programul de guvernare.

Activiștii cer o reformă electorală de urgență, altfel, îi transmit guvernului Cioloș că va avea parte de același tratament ca și predecesorii săi, Boc, Ungureanu și Ponta.

Și la Cluj, activiștii au mers la sediile partidelor. Vezi galeria foto de la finalul articolului.

Prin această acțiune, tinerii au vrut să transmită tuturor partidelor politice că reforma electorală nu este negociabilă și că așteaptă ca cerințele străzii să fie respectate.

Ce cer aceștia:

  1. Scăderea pragului electoral pentru accesul în Parlament, Parlamentul European, Consiliile Judeţene şi Consiliile Locale la 2% din voturi.
  2. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
  3. Eliminarea criteriilor actuale de radiere a partidelor, care restricţioneazǎ dreptul de asociere în partide locale sau judeţene. Pot fi radiate doar partidele care nu propun singure sau în alianţă, candidat/candidaţi la două scrutinuri locale consecutive.
  4. Finanţarea publică să se acorde proporţional cu performanţa electorală a partidelor care obţin cel puțin 1% din voturi la alegerile parlamentare şi locale (votul agregat naţional pentru Consiliile Judeţene).
  5. Introducerea pe toate buletinele de vot a opţiunii “Nici unul dintre cei mai sus”.

Revendicările acestora sunt suținute de peste 67 de organizații non-guvernamenatale și grupuri informale, iar petiția on-line inițiată de către ei, a fost semnată până în acest moment de aproximativ 1.065 de cetățeni români.(Vezi aici petiția)

PNL

UNPR

PSD

Guvern

Galerie foto:

Protest București

Protest

Protest

Protest

 

Protest Cluj

Protest Cluj

Protest Cluj

Protest Cluj

Protest Cluj

Protest Cluj

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*