VIDEO LIVE: Cel mai mare marş unionist cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la Marea Unire

unire

Pentru a marca cei 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la această oră are loc cel mai mare Marș Unionist din istoria Republicii Moldova. Marșul a pornit din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Românii mărșăluiesc înspre Gara Feroviară, scandând mesaje unioniste în ziua în care se împlinesc 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918.

Într-un comunicat emis de către organizatori se spune că marșul este organizat pentru a celebra Unirea din 1918.

„Astăzi, după atâtea „schimbări”, după anexarea Basarabiei de către Rusia, după pactului Ribbentrop-Molotov, după 25 de ani de „neutralitate” și „independență”, după proteste și eșecuri, după alegeri în termen și alegeri anticipate, după prea multe așteptări și replici de „încă nu e timpul potrivit” (de parcă ar exista un timp potrivit sau mai puțin potrivit pentru a fi noi înșine), noi, Tinerii Moldovei, vă îndemnăm pe toți cei cărora vă pasă de viitorul vostru și al urmașilor voștri, să nu rămâneți indiferenți și să vă implicați. La 27 martie 1918, 86 dintre membrii Sfatului Țării au votat în favoarea Unirii, 3 membri au votat împotrivă, 36 s-au abținut, 13 membri au absentat pur și simplu. Fiecare a decis în limitele propriului fel de a fi și de a gândi”, se scrie în comunicat.

În fruntea coloanei, vor mărșălui membrii Sfatului Țării 2, care au fost aleși în cadrul unui Congres, care a luat sfârșit cu puțin timp în urmă. 

Printre numele marcante din Sfatul Țării 2 se regăsesc Nicolae Dabija, Mircea Druc, Ion Ungureanu, Alexandru Moșanu, Alecu Reniță, Mihai Cimpoi, Ion Negrei, Eugen Doga, Arcadie Suceveanu, Nicolae Botgros, Ion Varta, Petru Hadârcă, Iurie Colesnic, Gheorghe Mustea, Ninela Caranfil, Ion Iovcev, Octavian Țîcu, Sandu Grecu, Vasile Iovu. Din listă mai fac parte și reprezentanți ai fiecărui raion și ai minorităților naționale.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *