VIDEO: Jurnalist infiltrat într-o celulă ISIS care plănuia un atac într-un club: Francezii trebuie să moară cu miile

  • Adelina Mitrache
  • 19 iulie 2016
  • Externe
isis stat islamic teroristi

Un jurnalist a reușit să se infiltreze într-o celulă a Statului Islamic care pregătea un atentat terorist într-un club de noapte din Franța, dar nu a descoperit chiar ce se aștepta.

Bărbatul, care folosește pseudonimul Said Ramzi pentru a-și proteja identitatea, a contactat grupul „Soldații lui Allah”, pe o rețea socială. Între vara lui 2015 și luna ianuarie a acestui an, bărbatul le-a câștigat încrederea jihadiștilor și a ajuns să fie invitat la întâlnirea la care aceștia puneau la cale un atac terorist într-un club de noapte din Franța, relatează LeFigaro.

Rețeaua era formată din 10 bărbați conduși de către un tânăr în vârstă de doar 20 de ani, pe nume Ossama, care fusese refuzat de armata franceză, devenise satanist și alcoolic înainte să descopere islamul radical, pe internet.

După ce a fost prins că vrea să se alăture Statului Islamic, tânărul a petrecut cinci luni într-o închisoare din Franța, dar după ce a ieșit, a pus bazele grupului și s-a autoproclamat „emirul” bărbaților din celula teroristă.

O filmare făcută cu camera ascunsă la una dintre întâlnirile extremiștilor îl arată pe tânăr explicându-le celorlalți ce s-ar întâmpla dacă ar fi împuscați de poliție: „Un martir nu simte durere. Ar trebui să lovim o bază militară. Când mănâncă sau când sunt aliniați cu toții sau jurnaliștii, așa cum au făcut la Charlie (Hebdo). BFM, iTele (două televiziuni franceze) sunt în război cu islamul. Trebuie să-i lovim în inimă, să-i luăm prin surprindere. Nu sunt bine protejați. Francezii trebuie să moară cu miile”, afirma bărbatul.

El îi cere jurnalistului sub acoperire să adere la „drumul spre paradis” într-un atac sinucigaș: „Femeile ne așteaptă acolo sus, cu îngeri drept servitori. O să ai un palat, un cal cu aripi, aur și rubine”.

La o altă întâlnire, în Stains, o suburbie din nordul Parisului, un membru al grupului propune un atentat pe aeroportul Paris-Le-Bourget, unde le propune să „traumatizeze Franța pentru un secol” prin doborârea unui avion cu un lansator de rachete.

Ordinele directe veneau însă de la Abu Suleiman, un extremist antrenat de Statul Islamic în provincia siriană Raqqa.

Jurnalistul a primit ordin să pună în scenă un atac în clubul de noapte, unde să împuște cât de mulți oameni poate, apoi să-și detoneze o centură cu explozibil la sosirea forțelor de ordine.

Ossama și celula sa se aflau sub supravegherea poliției franceze și au fost arestați în ianuarie 2016. Jurnalistul a primit un SMS în care i se spunea că „este terminat”, după ce teroriștii și-au dat seama că el s-a aflat în spatele demascării lor.

„Am vrut să aflu ce se întâmplă în mintea lor. Una dintre lecțiile pe care le-am învățat este că nu ține de Islam, nu am văzut invocarea islamismului în discursul lor. Doar tineri frustrați, pierduți, deprimați, cu tendințe sinucigașe, care sunt ușor de manipulat. Ei au avut ghinionul de a se naște în era în care există Statul Islamic. Este foarte trist, pentru că sunt niste tineri care caută ceva ce nici ei nu știu și cred că au găsit în terorism”, a declarat jurnalistul in reportajul difuzat de Canal +.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *