Ultimele Știri

VIDEO: Iranul a lansat o rachetă care poate fi echipată cu focos nuclear. Casa Albă reacţionează dur

emad racheta

Relaţiile dintre Washington şi Teheran se tensionează brusc. Statele Unite au confirmat că Iranul a făcut recent un test balistic cu o rachetă capabilă să transporte un focos nuclear, gest care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate.

Racheta Emad, cea mai nouă din arsenalul balistic iranian, are o rază de acţiune de 1700 de kilometri şi o precizie de 500 de metri. Este capabilă să ducă la ţintă un focos de 750 de kilograme care ar putea fi şi o ogivă nucleară.

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Statele Unite, racheta testatp poate lovi Israelul. Şi experţii israelieni trag un serios semnal de alarmă: noul vector este mult mai precis decât variantele anterioare. Reacţia Casei Albe a fost promptă şi dură.

Barack Obama, presedintele SUA: „Am fost foarte clari de la început. Chiar dacă eliminăm sau suspendăm sancţiunile legate de programul nuclear iranian, ele pot fi reintroduse în orice moment dacă vor exista violări ale acordului. Rămân în vigoare sancţiunile legate de programul balistic, de violarea drepturilor omului, de terorism.”

Recent, televiziunea iraniană a difuzat imagini cu unităţi de rachete balistice amplasate în tuneluri subterane. Bateriile, aflate la o bază secretă sub munte, la 500 de metri adâncime, sunt operaţionale în orice moment. Imaginile sunt considerate un avertisment la adresa Israelului.

Testele balistice iraniene sunt interzise în baza Rezoluţiei 1929 a Consiliului de Securitate. În iulie, Teheranul şi şase puteri occidentale au ajuns la un acord privind punerea sub control a programului nuclear iranian.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*