Ultimele Știri

Video: Întâlnire istorică între premierii Serbiei și Albaniei

Se scrie un nou capitol în istoria balcanică, după ce pentru prima oară în 68 ani, un lider albanez face o vizită oficială în Serbia. Astăzi, prim-miniștrii celor două state rivale s-au întrunit pentru o dezbatere televizată.

Problema „statului” Kosovo a reprezentat și de această dată ținta disputelor dintre liderii Serbiei și ai Albaniei. În timp ce Serbia consideră Kosovo leagănul națiunii sârbe, oficialii albanezi declară că marea majoritate a populației din această regiune o reprezintă etnicii albanezi.

„Avem două poziții total diferite cu privire la Kosovo, dar realitatea este una și e de neschimbat”, a declarat prim-ministrul albanez, Edi Rama, la o conferință de presă televizată la care omologul său sârb, Aleksandar Vucic a replicat: „Un Kosovo independent este o realitate regională și europeană de netăgăduit, și aceasta trebuie respectată.”

Vizibil înfuriat, Vucic a declarat că s-a așteptat la o astfel de „provocare”.

„Conform constituției, Kosovo este Serbia și eu sunt obligat să spun că nimeni nu poate umili Serbia”.

Rama a răspuns: „Îmi pare rău, dar asta este realitatea pe care mulți o recunosc. Cu cât mai repede o veți recunoaște, cu atât mai repede vom putea merge mai departe”.

Vizita lui Rama trebuia să aibă loc încă pe 22 octombrie, însă disputele diplomatice izbucnite în urma disputării meciului de fotbal dintre Serbia și Albania la Belgrad, când a fost afișat steagul Albaniei Mari deasupra stadionului, a împiedicat o posibilă ameliorare a relațiilor critice dintre cele două țări dușmane.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*