Ultimele Știri

VIDEO: Incendierea sediului Guvernului din Kosovo

Kosovo

Demonstranții din Kosovo s-au luptat cu poliția și au dat foc sediului guvernului, sâmbătă (9 ianuarie), după ce conducerea micuțului stat a realizat un accord cu Serbia. 

Sediul guvernului din capitala, Priștina, a ars pentru scurt timp după ce protestatarii au aruncat cu cokteiluri molotov. Pompierii au stins rapid flăcările, iar poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a îndepărta protestatarii violenți.

Ei au protestat din cauza unui aranjament mediat de Uniunea Europenă, pentru a oferi mai multă putere guvernamentală, minorității sârbe și posibilitatea de finanțare de la Belgrad. Liderii opoziției din Kosovo spun că guvernul ar trebui să demisioneze și să fie realizate alegeri anticipate.

 

Politia a declarat că 14 persoane au fost rănite în tulburările de sâmbătă, inclusiv 10 ofițeri de poliție și doi jurnaliști. Douăzeci de protestatari au fost arestați, iar alții s-au adunat seara, pentru a arunca cu petrade și torțe în forțele de ordine.

Președintele statului Kosovo, Atifete Jahjaga, a condamnat evenimentele și consideră revolta ca fiind tardivă, deoarece acordul a fost semnat în luna August.

Kosovo este o țară cu populație majoritar albaneză, care și-a declarat independența față de Serbia, cu sprijinul occidentului în 2008, la aproape un deceniu după loviturile aeriene ale NATO.

Serbia și România nu au recunoscut niciodată independența provinciei Kosovo. Mulți albanezi kosovari cred că acordul cu Serbia reprezintă o amenințare la adresa suveranității statului Kosovo.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*