(VIDEO) Încă o clădire de birouri distruge un simbol al Bucureștiului urban. Calcanul de pe Verona ar putea fi demolat

calcan verona

Calcanul de pe strada Arthur Verona din Bucureşti, pe care artiştii urbani pictează desene murale de 11 ani, cu ocazia festivalului de arte şi urbanism Street Delivery va fi dărâmat, se arată într-un anunţ al Fundaţiei Cărtureşti. Noul proprietar al imobilului vrea să construiască o clădire de birouri.

Ministrul Culturii Corina Şuteu spune că demolarea imobilului este extrem de îngrijorătoare atât din raţiuni urbanistice, cât şi din considerente ce ţin de memoria afectivă a Bucureştiului. Vreme de 11 ani, pe calcanul (perete exterior din spate fără deschideri al unei case destinat să fie acoperit de zidul asemănător al clădirii vecine – n.r.) de pe Arthur Verona, artiştii urbani au desenate murale ce s-au statornicit în memoria colectivă drept simboluri urbane ale oraşului.

„Vestea că se doreşte demolarea imobilului din intersecţia străzii Arthur Verona cu Dionisie Lupu este extrem de îngrijorătoare. Zona istorică Arthur Verona – Dionisie Lupu – Pitar Moş are un ţesut şi un peisaj urban păstrate nealterate aproape în totalitate, iar această insulă de identitate a Bucureştiului istoric este singurul exemplu coerent de regenerare şi revitalizare urbană din Capitală, la care au contribuit decisiv festivalul Street Delivery şi Fundaţia Carturesti. Calcanul casei care urmează să fie demolată a căpătat în cei 11 ani de Street Delivery o valoare simbolică a locului, devenind un reper nou într-un spaţiu vechi de două secole. Calcanul casei a devenit un reper urban, a avut o funcţie de coagulare artiştilor şi activiştilor şi face parte deja din memoria afectivă a centrului oraşului.”, a scris Corina Şuteu pe pagina oficială de Facebook.

„Dezvoltarea oraşului şi salvarea memoriei şi identităţii Bucureştiului nu trebuie să se excludă. Ele trebuie să dialogheze, dar cu precizarea permanentă a faptului că Bucureştiul este un oraş agresat atât de demolările sistematice din anii 80, cât şi de cele petrecute în ultimii 10-15 ani, agresiuni profunde care au afectat ireversibil patrimoniul construit al Capitalei.”, a mai scris Ministrul Culturii Corina Şuteu pe pagina personală de Facebook.

De asemenea, Cristian Neagoe, co-fondator al Street Delivery, a scris pe Facebook: „De 11 ani, zidul ăsta de la Street Delivery înseamnă ceva pentru Bucureşti şi bucureşteni. Dar banii, combinaţiile şi cinismul trec deseori peste lege, zone protejate sau memorii afective. Să vedem dacă şi în cazul ăsta.”

Tot Cristian Neagoe a publicat pe Facebook un text cu intenţia de a da posibile răspunsuri la întrebarea: „Ce-i cu pasărea aia neagră de la Street Delivery?”

“Multă lume ne-a întrebat ce semnifică pasărea lui Sabek, artistul din Madrid care a venit pentru prima oară la Bucureşti să deseneze un mural pentru Street Delivery Meserie!

Pentru spaniol, acvila e o expresie a libertăţii. La asta s-a gândit când îşi imagina Bucureştiul, asta i-a trecut prin minte când i-am trimis releveul calcanului de pe strada noastră”, au scris organizatorii Street Delivery pe pagina de Facebook a festivalului.

“Pentru noi, care cunoaştem straturile mai profunde ale oraşului, lucrarea lui Sabek capătă înţelesuri pe care el n-avea cum să le ştie. Pasărea neagră care planează ameninţător poate fi şi umbra care s-a lăsat peste Bucureşti după recentele alegeri locale.

Aceeaşi pasăre răpitoare, în contextul clădirii care de 11 ani prinde viaţă la Street Delivery, anunţă ultimul mural care va fi găzduit de acest calcan. Proprietarul ne-a transmis că, în decursul lui 2016, clădirea iconică pentru street art-ul bucureştean va fi demolată, în locul ei urmând să apară încă un turn de birouri”, spun organizatorii Street Delivery.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *