Ultimele Știri

VIDEO: Impresiile unui participant la procesul lui Ion Antonescu

Neculai Tănase, veteran de război din satul Gura Ialomiței

Neculai Tănase are 94 de ani şi a participat la ambele campanii ale Armatei Române din Al Doilea Război Mondial. S-a întors acasă cu gradul de sergent, dar şi cu o invaliditate care îl va marca pe viaţă.

S-a născut în anul 1921, într-o familie cu șase copii. Tatăl său, Vasile Tănase, a fost primar al satului Gura Ialomiței din partea Partidului Național Liberal timp de două mandate, între anii 1935-1942.

La vârsta de 25 de ani a avut șansa de a participa la un moment istoric: procesul mareșalului Ion Antonescu. Sunt extem de preţioase mărturiile sale cu privire la atmosfera de la acea şedinţă de judecată din mai 1946, la care a fost prezent în public, aproape de boxa acuzaţilor. Intrarea în sală s-a făcut pe bază de invitaţie. Dispunând de o memorie excepţională, ne-a relatat cu lux de amănunte despre starea de spirit şi reacţiile acuzatului principal, mareşalul Ion Antonescu.

Am participat la o singură ședință de judecată, de frică, cum era pe atunci. Antonescu asista nepăsător. Nu dădea doi bani pe procesul lor. 

O singură rectificare am de făcut: în videoclipul pe care l-am postat pe youtube, Neculai Tănase afirmă că preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc, Iuliu Maniu, era avocat al celor acuzaţi de Tribunalul Poporului pentru crime de război. Este cunoscut faptul că acesta a participat într-adevăr la proces, dar în calitate de martor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*