Ultimele Știri

VIDEO: Imagini de la primele bombardamente ale Rusiei în Siria, împotriva Statului Islamic

avioane

Aviaţia rusă a aruncat primele bombe în Siria împotriva Statului Islamic. Interesant este că informaţia a venit mai întâi de la americani şi apoi a fost confirmată de Moscova, semn că la Casa Albă s-a dat ordinul ca avioanele lui Putin să fie bine supravegheate. Statele Unite vor să fie sigure că ruşii lovesc doar teroriştii şi nu dau ajutor preşedintelui Siriei, cu care Washingtonul nu mai este de acord de mult.

Pe de altă parte, Rusia a anunţat miercuri, prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, că va prezenta la ONU un proiect de rezoluție antiterorism. Lavrov, care a vorbit în fața Consiliului de Securitate, a explicat că această rezoluție vizează să „coordoneze toate forțele care înfruntă Statul Islamic și alte structuri teroriste”.

„Acum, guvernul sirian ne-a cerut sprijin militar şi logistic şi exact asta facem, în conformitate cu contracte internaţionale, încheiate legal”, a declarat Vladimir Putin într-un interviu. „În Siria sunt peste 2.000 de combatanţi din fosta URSS şi există pericolul să se întoarcă. În loc să aşteptăm acest lucru, mai degrabă îl ajutăm pe preşedintele Assad să lupte cu ei, pe teritoriul sirian. E principalul motiv pentru care-l sprijinim pe Assad. Desigur, nu dorim ca situaţia din regiune să devină ca aceeea din Somalia”, a motivat liderul de la Kremlin.

„Desigur, această operaţiune a aviaţiei militare ruse nu poate dura la nesfârşit şi are anumite etape în timp. Nu vă pot spune, din motive evidente, despre câte zile este vorba exact, câte avioane vor fi folosite sau ce fel de arme vor fi utilizate de aviaţia noastră”, a declarat Serghei Ivanov, consilier al președintelui rus.

Moscova susține că intervenţia militară din Siria va consta doar în lovituri aeriene împotriva Stat Islamic. Parlamentul rus a autorizat trimiterea armatei în afara ţării primăvara trecută, când Rusia a anexat peninsula Crimeea. De aceea, Barack Obama a ţinut să obţină personal asigurări de la Vladimir Putin că armata rusă nu va trimite şi trupe la sol.

„Excludem prezenţa oricăror trupe ruseşti la sol, nici nu intră în discuţie aşa ceva. (…) În ceea ce îi priveşte pe colegii mei american şi francez, cu mare respect le spun că ei nu sunt cetăţeni ai Siriei şi nu ar trebui să se implice în alegerea conducerii unei alte ţări. Aceasta este treaba Siriei”, a spus Vladimir Putin la ONU.

Serviciile secrete americane au avertizat în ultimele săptămâni că Rusia a trimis deja avioane de luptă în Siria, în special la Latakia, oraş controlat încă de regimul Assad.

Armata siriană a început recent să atace mai multe obiective ale grupării Statul Islamic, în Alep, Homs şi Palmyra, semn că profită de sprijinul militar al Moscovei.

Cel mai puternic om din lume a ţinut să avertizeze Rusia să nu îl ajute pe preşedintele Siriei şi în lupta cu poporul care îl vrea înlocuit.

„Realitatea cere o tranziţie către un nou lider şi haosul trebuie să înceteze astfel încât poporul sirian să înceapă reconstrucţia, departe de Assad”, a declarat Barack Obama de la tribuna ONU.

În Siria este război civil de patru ani şi jumătate, timp în care au murit peste 250 de mii de localnici şi 4 milioane de oameni au fugit din ţară.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*