Ultimele Știri

(VIDEO) Iată MOTIVUL pentru care tinerele musulmane atacate pe stradă n-au făcut plângere la poliție

ahmed mazhar

Cât de în siguranță se simt etnicii musulmani în România, în urma atacului asupra celor două tinere de 18 ani care purtau vălul islamic? De ce n-au depus părinții victimelor plângere împotriva agresorilor? Și cum arată lucrurile la o săptămână de la eveniment? Răspunsurile la aceste întrebări le are dr. Ahmed Mazhar, fondatorul Centrului Islamic Semiluna. 

Reporter: Ce părere aveți despre incidentul care a avut loc pe 30 martie, când două tinere musulmane au fost atacate pe stradă?

Ahmed Mazhar: A fost o perioadă când siguranța publică a fost afectată, după revoluție, în Bulgaria, în Ucraina, în URSS, în Ungaria, și în Serbia, dar aici, mulțumită lui Dumnezeu și mulțumită acestui sistem, noi am trăit cu siguranță. Din cauza asta, ca să mă pun pe mine sau pe altcineva, și începe fiecare să-și dea cu părerea, că așa e la noi moda, să fiu în locul acestui sistem, eu fac două greșeli foarte mari.

„Amplificarea faptei afectează toată societatea, nu numai etnia respectivă. Și noi nu vrem să se ajungă la așa ceva.”

În primul rând, pentru că am vorbit despre ceva în care eu nu am atribuții. În al doilea rând, dacă vorbesc, înseamnă că sunt de părere că sistemul nu este apt. Și niciuna nu este corectă.

Deci, eu cred că, chiar dacă acest gest a avut ca scop atacul unei etnii, eu cred că rolul meu, eu sau altul, chiar din această etnie, este să ne îndepărtăm de acest lucru, pentru că amplificarea faptei afectează toată societatea, nu numai etnia respectivă. Și noi nu vrem să se ajungă la așa ceva.

Sunt sigur că organele responsabile vor lua măsuri foarte serioase ca să nu se amplifice acest lucru pentru că nu e bine, în primul rând pentru societatea românească, nu numai pentru etnia respectivă.

Eu îndemn și chem și apreciez foarte mult gestul părinților, cu atât că au fost foarte loviți de acest lucru, pentru că nu au vrut să facă plângere la poliție. Asta nu înseamnă că e un fel de slăbiciune. Nu, dar când e ceva ce afectează stabilitatea publică, omul responsabil își caută două lucruri: să nu se mai repete așa ceva și să vindece consecințele faptei. Eu cred că amplificarea nu face cele două lucruri. Deși, subliniez, condamnăm acest gest și îndemn la tragerea la răspundere, astfel încât acest lucru să nu se mai întâmple.

„Eu trăiesc aici de vreo 40 de ani. Niciodată n-am auzit de astfel de gesturi.”

Actul în sine este condamnat, indiferent de ce etnie au fost fetele sau de ce religie aparțineau sau din ce cultură veneau. Pentru că ăsta este un gest condamnat în orice societate din lume, nu numai societatea Europeană. Acest gest este condamnat pentru că era ziua, pe o stradă foarte circulată, în buricul Bucureștiului și mai înainte de toate acestea, pentru că este un gest nou, aici, în România. Eu trăiesc aici de vreo 40 de ani. Deci, cunosc cum e viața de aici și în perioada prerevoluție și după revoluție. Am trăit aici mai mult decât am trăit în țara mea. Niciodată n-am auzit de astfel de gesturi.

„Nu există niciun tată, nicio mamă care să accepte ca fetele lor să fie atacate de cineva.”

Deci, chiar dacă se întâmplă ici-colo, reprezintă ceva excepțional și nu putem să spunem că este ceva general sau reflectă un act de rasism și nu putem generaliza. Deci, gestul în sine este condamnat. Eu nu cunosc cine a făcut, dar indiferent de identitatea sa, cred că este condamnat de orice om, de orice ramură din societatea românească, indiferent cine e; pentru că nu există nicio familie,  niciun tată, nicio mamă care să accepte ca fetele lor, mergând pe stradă, în timpul zilei, pe o stradă foarte aglomerată, să fie atacate de cineva. 

În după-amiaza zile de 30 martie, două tinere de 18 ani, care purtau vălul islamic, au fost atacate în zona Calea Moșilor de un grup de tineri. Părinții au refuzat să depună plângere împotriva atacatorilor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*