Ultimele Știri

VIDEO: Guvernul Ponta are cu ce: Fost general STS, consilier al lui Iliescu, reprezentatul societatății civile la Bruxelles

marius opran

Pe locurile societăţii civile din Comitetul Economic şi Social European (CESE), Guvernul Ponta vrea să trimită un fost general STS și consilieir al lui Ion Iliescu, dar și un apropiat al „Excelenţei sale” Mihail Vlasov, pe fostul șef al Camerei de Comerț, condamnat la închisoare pentru trafic de influență, generalul Marius Opran.

Pe două din aceste locuri ce revin societăţii civile, Guvernul Ponta vrea să-i trimită pe generalul Marius Opran, fost membru din partea patronatelor până în 2015 şi pe Mihai Ivaşcu, lider de confederaţie patronală în construcţii şi secretar general al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, apropiat al lui Vlasov, care a trecut de la reprezentanţii sindicali tot la cei ai societăţii civile, pentru a prinde un nou mandat la Bruxelles.

Generalul Marius Opran a fost membru din partea patronatelor până în 2015. Pentru mandatul următor, 2015-2020, Opran face o spectaculoasă săritură şi este propus de Guvernul Ponta, culmea,  din partea societăţii civile. La fel şi Mihai Ivaşcu, lider de confederaţie patronală în construcţii şi secretar general al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, apropiat al lui Vlasov, care a trecut de la reprezentanţii sindicali tot la cei ai societăţii civile, pentru a prinde un nou mandat la Bruxelles.

Cine este Marius Opran

Marius Opran este un  fost ofiţer de transmisiuni, general de brigadă STS, fost secretar de stat în MAI şi fost consilier personal al lui Ion Iliescu. Generalul susţine, însă, că alegerea lui a fost una corectă: „Potrivit Tratatului de la Lisabona, în segmentul trei ar trebui să intre şi reprezentanţi ai categoriilor profesionale precum avocaţi, medici, nu neapărat ONG-uri, aşa cum s-a înţeles greşit în România.  Este nevoie de specialişti acolo, nu neapărat de ONG-işti care vin cu propuneri de genul să dăm fonduri pentru nu ştiu ce cămin de copii. Altele sunt problemele Bruxelles-ului. Eu am fost făcut general şi am primit stele pentru  meritele pe care le-am avut în telecomunicaţii. Pentru proiectele mele  am fost făcut general la STS, pentru că acolo erau locuri libere aşa cum se distribuie la armată. Sunt mândru că fac parte din STS, pentru că este cea mai bună structură de telecomunicaţii, şi generalul Opriş mi-a fost student la Academia Tehnică Militară. Aş vrea să se termine o dată povestea asta cu epoleţii care merg la Bruxelles pentru că eu merg acolo pentru meritele mele, nu pentru faptul că sunt general.“

Ceea ce nu se ştie despre generalul Marius Opran, ori s-a uitat, este că a fost un „erou” activ în zilele Revoluţiei din 1989. Acum în vârstă de 71 de ani, fostul locotenet colonel de atunci a fost cel care, sub bagheta lui Victor Brateş, a lansat primul zvon în legătură cu apa „otrăvită”. Imaginile din arhiva TVR stau mărturie cum Marius Opran transmitea un mesaj „foarte important din partea industriei alimentare”: „Să nu se consume apă sub nicio formă, în toată ţara!”-, alimentând astfel ideea terorismului din zilele Revoluţiei.

Priviţi imaginile. Sunt edificatoare. De ce să ne mai mire o sinecură la Bruxelles ca parte a societăţii civile. 

Ponta se spală pe mâini

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a declarat că „ar fi ruşinos“ dacă lucrurile ar sta aşa, însă „vina nu aparţine premierului, ci ministrului pentru Dialog Social, Liviu Pop.”

„Într-adevăr Vic­tor Ponta a trimis lista către CESE, însă aceasta a fost întocmită de către Liviu Pop. Premierului nu-i stă în caracter să verifice sau să modifice listele pe care le fac miniştrii, aşa că, probabil, a trimis-o mai departe“.

Pe de altă parte, generalul Opran susţine că nu Liviu Pop, ci ministrul Muncii, Rovana Plumb – persoană pe care Ponta a numit-o conducător interimar al PSD cât el a fost în Turcia – l-a propus pentru CESE, pe motiv ca în următorul mandat al CESE se va discuta foarte mult pe teme de cercetare iar el este directorul Centrului de transfer tehnologic şi inovare şi marketing la Institutul Naţional ce Cercetare Dezvoltare pentru Fizică Laserelor, Plasmelor şi Radiaţiei, şi preşedintele Consiliului Director pentru realizarea pe platforma Măgurele a unui cluster de excelenţă în domeniul laserilor, radiaţiei şi aplicaţiilor acestora.

Despre CESE

CESE este un organ consultativ al Uniunii Europene, având un rol consultativ pe lângă instituţiile europene mari (Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European). Consilierea se realizează în principal prin avize privind propunerile legislative ale UE. Conform sursei citate, 80% din deciziile pe care Parlamentul European şi Comisia Europeană le iau sunt influenţate de CESE. Un organism care influenţează deciziile Parlamentului European, are 353 de membri din cele 28 de state membre ale UE. România are 15 reprezentanţi, câte 5 din partea sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*