Ultimele Știri

VIDEO: Grecii au devenit prizonierii băncilor

pensionari

Băncile grecești nu și-au ridicat încă obloanele, iar bancomatele au foarte puțini bani. Un pensionar grec afirmă că poți fi norocosul zilei dacă prinzi o bancnotă de 50 de euro după ore întregi de stat la coadă. 

Grecii au fost plini de speranță luni, 06 iulie, pentru a vedea băncile redeschise în urma Referendumului istoric care a zguduit Europa. Poporul grec a ales să sprijine guvernul Tsipras în respingerea măsurilor de austeritate ale ultimului plan de salvare lansat de marea finanță. Oamenii stau la cozi în fața bancomatelor din Atena, și speră într-o înțelegere rapidă între Grecia și creditorii internaționali, pentru a scăpa de controalele de capital impuse de guvernul Tsipras.

„Vrem ca ei să asculte vocea poporului grec și Draghi trebuie să dea bani băncilor, astfel încât acestea să își deschidă ușile,” afirmă pensionarul George Karnasos. George a așteptat ore întregi la bancomat în încercarea de a retrage cei 120 de euro, suma maximă pe care o poate retrage un pensionar într-o zi.

„Ceva s-a schimbat, suntem acum în așteptare pentru ceva mai bun, oamenii au votat. Noi toți suntem cu speranța că va fi mai bine”, spune Panagiotis un tânăr de 28 de ani care a ridicat suma de 60 de euro de la un bancomat.

„Nu știu ce se va întâmpla cu băncile. Nici măcar nu am primit pensia pe  luna trecută și pot obține numai 50-60 euro. Am o perioadă grea la fel ca restul familiei mele”, a declarat pensionarul Vana Kokirou.

„Ar putea fi ca ei. Nimeni nu poate spune, este greu de ghicit ce se va întâmpla”, a adăugat Panagiotis, un alt pensionar. Cu băncile închise și bancomate pe punctul de a elibera ultimele bancnote, simpatia guvernelor UE pentru Atena este aproape epuizată, iar soarta Greciei este în mare măsură în mâinile Angelei Merkel și a Băncii Centrale Europene. Întrebat despre o șansă reală pentru redeschiderea băncilor în următoarele 48 de ore un expert în risc politic, Wolfgang Piccoli, a declarat că este un scenariu foarte improbabil.

„Cu siguranță se induce în eroare atunci când spun că vor ajunge la un acord în următoarele 48 de ore și băncile vor fi mâine deschise. Nici unul dintre cei doi(guvernul Tsipras vs. Troica) știu că nu se va întâmpla asta”, a spus el.

„Băncile vor fi închise mâine și, până la sfârșitul zilei de mâine, ei vor putea scoate bani doar din ATM. Acestea se pot redeschide, miercuri, dar nu în termen de 48 de ore. Ar putea dura săptămâni pentru a se ajunge la un acord „, a adăugat el.

După cinci ani de criză economică și șomaj în masă, alegătorii greci au votat cu 61,3 la sută „Nu” la condițiile de salvare impuse de Troică. Oficialii UE au declarat că ar fi greu să dea Greciei termeni ușori, nu în ultimul rând pentru că economia a fost aruncată înapoi în recesiune, deoarece SYRIZA și Tsipras au câștigat puterea în ianuarie. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*