VIDEO/ FOTO: Panama Papers: Cei mai bogaţi oameni ai planetei, într-o reţea globală de corupţie. Violoncelistul lui Vladimir Putin a ascuns milioane de dolari în companii offshore

  • Adelina Mitrache
  • 4 aprilie 2016
  • Externe
panama papers

Aproximativ 11 milioane de documente au fost făcute publice, dezvăluind cum unii dintre cei mai bogaţi oameni de pe plantetă se folosesc de diverse scheme pentru a-şi ascunde averile, informează BBC.

Potrivit informaţiilor oferite de BBC, documentele ar aparţine uneia dintre cele mai bine ascunse companii din lume, firma de avocaţi Mossack Fonseca din Panama.

Aceştia arată cum Mossack Fonseca a ajutat diverşi clineţi în spălarea de bani, evitarea de sancţiuni ori a taxelor.

Documentele arată legături către 72 de actuali sau foşti şefi de state, inclusiv dictatori acuzaţi de jafuri în propriile ţări.

Se pare că milioanele de documente au fost trimise către ziarul german Suddeutsche Zeitung cu ajutorul Consorţiului Internaţional de Investigaţii Jurnalistice, iar BBC Panorama este printre cele 107 organizaţii media din 78 de ţări ce au analizat documentele, identitatea sursei iniţiale rămânând însă un mister.

În plus, documentele arată un cerc condus de o bancă din Rusia, responsabilă de spălarea a peste un miliard de dolari, în care sunt implicaţi asociaţi apropiaţi lui Putin. Operaţiunea era condusă de Bank Rossiya, ce intră sub incidenţa sancţiunilor impuse anexării Crimeei de căre Rusia.

Mai multe personalităţi din sport, printre care Messi şi Platini, citate în ancheta „Panama Papers”

Ancheta „Panama Papers”, realizată de un grup de mass-media internaţionale şi care vizează modul de funcţionare a companiilor off-shore, menţionează mai multe personalităţi din fotbal, printre care Michel Platini, Lionel Messi şi un membru al Comisiei de Etică al FIFA, informează ziarul L’Equipe.

Un grup de mass-media internaţionale, coordonat de către Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie, a dezvăluit, duminică seară, faptul că mai multe personalităţi sportive, lideri politici, oameni de afaceri şi celebrităţi, beneficiază de sistemul de conturi off-shore, în paradisuri fiscale cu reglementări opace, pentru a-şi ascunde averile. Totuşi, folosirea companiilor off-shore nu este o practică ilegală.

Mai multe personalităţi din sport sunt menţionate în documente Panama Papers, inclusiv fostul preşedinte UEFA, Michel Platini, sau fotbalistul argentinian Lionel Messi, câştigătorul Balonului de Aur. Fotbalul este cel mai invocat sport în cadrul anchetei, dar 11 hocheişti din NHL şi cel puţin 5 jucători de golf au folosit companii off-shore pentru a-şi administra finanţele.

Potrivit unor documente care provin din arhivele firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca, specializată în administrarea companiilor off-shore, a fost identificat cazul lui Juan Pedro Damiani, avocat şi membru al Comisiei de Etică a FIFA din 2006. Potrivit datelor L’Equipe, avocatul uruguayan asista, de asemenea, la crearea unor companii-paravan pentru operaţiuni financiare. Documentele arată că Damiani a lucrat cu trei dintre principalii suspecţi în scandalul de corupţie de la FIFA: Eugenio Figueredo, Hugo Jinkis şi Mariano Jinkis.

Iată ce apare într-un document citat de un tribunal din Geneva, potrivit L’Equipe: „Hugo Jinkis şi Mariano Jinkis, tată şi fiu, negociatori de drepturi TV, ar fi plătit milioane de dolari în mod ilegal, pe sub masă, către oficiali FIFA, în scopul de a obţine, la preţuri preferenţiale, drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal. Banii ar fi trecut prin compania lor off-shore Cross Trading, înregistrată de Mossack Fonseca. Cinci milioane de dolari au fost plătiţi în acest scop, într-un cont bancar elveţian al FIFA, în iunie 2013”.

Michel Platini, suspendat din orice activitate legată de fotbal, după o anchetă amplă a FIFA, ar fi utilizat sistemul off-shore, după ce a fost ales preşedinte al UEFA în 2007. Potrivit L’Equipe, Platini a fost ajutat de către casa de avocatură Mossack Fonseca pentru a administra Balney Enterprises Corp, o companie offshore creată în Panama, la 6 decembrie 2007. Prin intermediul unui comunicat oficial, Michel Platini a precizat: „Locuiesc în Elveţia începând din 2007, iar toate conturile mele, toate investiţiile mele şi conturile bancare sunt cunoscute de către autorităţile elveţiene, nu am nimic altceva de spus. În cazul în care cineva doreşte informatii suplimentare, consultaţi banca mea.”. Întrebat de publicaţia Le Monde, avocatul lui Platini, Thibaut D’Ales, a dat asigurări că nu are cunoştinţă despre existenţa companiei Balney Enterprises Corp.

Potrivit anchetei Panama Papers, Lionel Messi ar fi creat o companie off-shore în Panama, Mega Star Enterprises. Numele fotbalistului argentinian apare în arhivele aceleiaşi firme de avocatură menţionată mai sus, Mossack Fonseca, în iunie 2013, la doar o zi după deschiderea procedurilor de urmărire penală pentru evaziune fiscală, pe numele fotbalistului, de către justiţia spaniolă. Totuşi, folosirea companiilor off-shore nu este o practică ilegală. Lionel Messi a anunţat că va acţiona în judecată un ziar din Spania, pentru defăimare, după ce numele său a apărut în investigaţia Panama Papers. Ziarul spaniol El Confidencial a publicat fotografii cu semnăturile lui Lionel Messi şi al tatălui său pe contractul pentru crearea companiei off-shore Mega Star Enterprises.

Lionel Messi şi tatăl său, Jorge Horacio Messi, sunt în prezent urmăriţi penal în Spania pentru evaziune fiscală, prejudiciul calculat fiind de peste 4 milioane de euro. Ei au fost acuzaţi de crearea unor companii fictive din Belize şi Uruguay pentru a se sustrage de la plata impozitului pe venit din drepturile de imagine. În cazul în care jucătorul ar fi disculpat, tatăl său riscă să fie condamnat la închisoare. Ambii au negat acuzaţiile şi au dat vina pe un fost consultant financiar. Ulterior, Jorge Messi a făcut o plată voluntară în valoare de 5 milioane de euro, drept corecţie morală pentru inadvertenţele apărute, în august 2013. Compania Mega Star nu a fost menţionată în ancheta justiţiei spaniole.

Numele violoncelistul Sergei Roldugin apare în cercul de apropiaţi ai liderului de la Kremlin care au spălat miliarde de dolari prin companii offshore şi conturi fantomă, după cum se arată în documentele apărute după scurgerea masivă de informaţii Panama Papers, relatează BBC.

Potrivit documentelor, Sergei Roldugin, prieten din adolescenţă şi naşul fiicei lui Putin, a strâns milioane de dolari în profit din afaceri cel puţin suspecte, deşi violoncelistul a negat anterior că ar fi un afacerist.

Compania lui Roldugin susţine că scopul său este a proteja identitatea şi confidenţialitatea ultimului beneficiar şi proprietar al companiei. Tocmai din acest motiv, numele violoncelistului ar putea să fie folosit ca o faţadă pentru o altă persoană.

violonist

În Panama Papers apar informaţii conform cărora Sandalwood Continental a cumpărat un activ financiar în valoare de un dolar, pentru a-l vinde trei luni mai târziu pentru 133 de milioane de dolari.

Sandalwood a primit, de asemenea, un împrumut în valoare de 800 de milioane de dolari de la banca de stat rusă, deşi nu există informaţii că firma ar fi oferit garanţii sau plăţi pentru acest împrumut.

”Nimic din ce am văzut nu m-ar face să spun altceva decât  – Opriţi-vă, trebuie să investigăm îndeaproape ce se întâmplă aici. Dacă este vorba de împrumuturi anulate sau acordate fără nicio compesaţie, cu excepţia unui singur dolar, ori dacă e vorba de împrumuturi acordate prin mai multe mâini, deşi nu există niciun motiv”, a precizat Tom Keatinge, directorul Centrului pentru Crime Financiare şi Studii de Securitate, care a atras atenţia că offshore-urile lui Roldugin arată ca un sistem uriaş de spălare a banilor.

Documentele arată că una dintre firmele lui Roldugin, International Media Overseas, a împrumutat 6 milioane de dolari în 2007, trei luni mai târziu împrumutul a fost şters, deşi a fost returnat doar un dolar.

Într-o altă afacere suspectă din 2011, International Media Overseas a cumpărat toate drepturile, inclusiv dobânzile şi plata unui împrumut de 200 de milioane de dolari.

Firma a plătit înapoi la bancă doar 1 dolar, deşi dobâzile se ridicau la 8 milioane de dolari anual.

”Nu există niciun argument comercial pentru transferarea a 200 de milioane de dolari şi a drepturilor la 8 milioane de dolari anual”, a precizat Andrew Mitchell, un expert britanic în spălarea de bani.

De asemenea, aceeaşi firmă nu a menţionat legăturile lui Rodulgin cu Vladimir Putin, atunci când a deschis trei conturi bancare.

International Media Overseas a fost implicată în câteva zeci de tranzacţii dubioase, astfel compania chiar a vândut acţiuni unui broker, care le-a revândut o zi mai târziu la preţuri mult mai mici.

Documentele dezvăluie şi interesele lui Rodulgin în compania constructoare de camioane Kamaz, după ce Sonnette a plătit 1,5 milioane de dolari pentru a se alătura unui consorţiu ce putea cumpăra o campanie, care la rândul ei deţinea o parte importantă din acţiunile Kamaz. Rolul lui Rodulgin era de a se asigura că licitaţia avea să fie favorizată de Kremlin.

Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.

Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *