Ultimele Știri

VIDEO/ FOTO: O mie de migranți au evadat dintr-o tabară. ‘Mizeria umană și-a atins punctul culminant’

Refugiaţi sirieni în Turcia

Mii de imigranți pleacă în fiecare zi spre Europa. Condițiile inumane din tabăra de refugiați au determinat un grup de 1.000 de oameni să facă o nouă tentativă de a trece granițele închise de o săptămână.

Aproximativ o mie de refugiați au încercat luni dupa-amiază să treacă din Grecia în Macedonia, traversând un râu în apropierea localității Gevgelija. Potrivit AFP, grupul a plecat din tabăra de la Idomeni în jurul orei locale 12.30 și a ajuns la frontieră la ora 15.00, fiind înconjurați rapid de poliția greacă. În schimb, autoritățile macedonene nu au reacționat. Mai mulți migranți ar fi reușit totuși să treacă în Macedonia.

Jurnaliștii care i-au însoțit pe refugiați în tentativa lor de “evadare” au postat pe Twitter imagini ale disperării oamenilor, care trec apa cu copiii în brațe, înfruntând frigul, pentru a scăpa din Grecia. Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) a denunțat duminică ‘condițiile insuportabile’ ale taberei improvizate în Idomeni, unde se înghesuie peste 14.000 de refugiați, care speră în redeschiderea frontierei, închisă de o săptămână.

imigranti refugiati idomeni grecia

‘Mizeria umană și-a atins punctul culminant în Europa, condițiile la Idomeni sunt insuportabile’, a declarat pentru AFP Babar Baloch, purtător de cuvânt al UNHCR la fața locului. ‘Situația depășeste imaginația și se deteriorează în fiecare zi din cauza ploii, oamenii suferă’, a adaugat el.

Condițiile de igienă, în special, sunt necorespunzătoare, toaletele sunt inundate și zeci de copii au fost spitalizați în ultimele zile din cauza frigului, problemelor respiratorii și a diverselor virusuri care le-au afectat sănătatea. Dar numeroși refugiați refuză să părăsească Idomeni, sperând că, în cursul summit-ului european din 17 martie, vor fi luate decizii în favoarea lor și frontierele vor fi deschise.
imigranti refugiati copii
Pentru mai multe fotografii, dați click AICI!
UPDATE: Poliţia macedoneană ia măsuri pentru a trimite înapoi în Grecia un grup de migranţi care au reuşit să ocolească gardul de la graniţă şi să intre în ţara balcanică, a declarat o purtătoare de cuvânt a forţelor de ordine citată de Reuters.

“Luăm măsuri pentru a duce înapoi grupul în Grecia (…). Poliţia şi armata au sporit securitate la graniţă, în punctele critice”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Femeia a spus că, din datele pe care le deţine, este vorba de câteva sute de refugiaţi, nu de peste 2.000 cum scrie presa.

Refugiaţii, printre care şi mulţi copii, au plecat din tabăra de la Idomeni, unde peste 12.000 de oameni sunt nevoiţi să stea în condiţii mizere de când Macedonia şi alte ţări au blocat aşa-numita “rută balcanică”. Ei au mers pe jos câteva ore şi au traversat un râu periculos pentru a putea trece frontiera.

Soldaţii macedoneni au interceptat solicitanţii de azil şi i-au urcat pe o parte dintre ei în camioane.

Anterior, Poliţia macedoneană a anunţat că trei migranţi – doi bărbaţi şi o femeie – s-au înecat în timp ce încercau să treacă un râu din apropiere de graniţa cu Grecia, care a ieşit din matcă din cauza ploilor din ultima perioadă.

Grecia şi-a intensificat în ultimele zile eforturile de a transfera mii de migranţi de la graniţă în alte tabere, unde condiţiile sunt mai bune, pentru a evita riscul izbucnirii unor epidemii.

Liderii UE şi reprezentanţi ai Turciei se vor întâlni joi şi vineri pentru a încerca să semneze un acord ce ar urma să reducă afluxul de refugiaţi din Grecia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*