Ultimele Știri

VIDEO: Fiul lui Gaddafi, torturat de miliţiile islamiste în închisoarea Al-Hadba

Fiul fostului lider libian Muammar Gaddafi este torturat de miliţiile islamiste

al-Saadi Gaddafi

Fiul fostului lider libian Muammar Gaddafi apare într-un video. Acesta este torturat în timpul interogatoriului din închisoarea în care a fost condamnat de ambele HRW şi reprezentatul său legal, care a declarat că numele Gaddafi este suficient pentru acesta pentru a garanta o ‘pedeapsă maximă și maltratarea maximă’.

Videoclipul nedatat, recent dat publicităţii de către Arabic Clear News, arată un grup de bărbaţi care recurg la tot felul de metode violente şi care îl interoghează pe un bărbat care seamănă izbitor de mult cu al-Saadi Gaddafi, al treilea fiu al colonelului decedat care a condus țara timp de aproape 40 de ani.

În imagini se vede cum un bărbat legat la ochi este forţat să asculte ţipetele a cel puţin doi deţinuţi, care sunt torturaţi de paznici într-o cameră alăturată. După care, el este forţat să se uite cum cei doi sunt bătuţi. Nici o echipă juridică nu este prezentă în cameră  în timpul interogatoriului.

Se pare că acesta este un tratament care intenţionează să îi afecteze psihicul celui care se uită şi să îl facă să cedeze. Melinda Taylor, un avocat internațional de apărare ale instanțelor penale pentru Saadi Gaddafi, a numit aceste imagini de o ‘crimă internațională, crima torturii și a tratamentelor crude și inumane.’

În ultima parte a clipului, anchetatorul îi cere lui Gaddafi să alegă între a fi bătut pe picioare sau pe fese. Acesta alege picioarele, iar anchetatorii continuă să îi lovească tălpile până când acesta urlă de durere.

La un moment dat Gaddafi cere o pauză, timp în care le spune răpitorii săi că va coopera. ‘Gata! Vă voi da toate informațiile pe care le doriți’. La un moment dat, în video, Gaddafi încearcă să rezoneze cu anchetatorii pentru a opri abuzul.

Taylor, spune că tortura lui Gaddafi este rezultatul faptului că este deținut de miliție, într-o țară sfâșiată de război, care a văzut un vid de putere extraordinară și haos în urma intervenției din 2011 conduse de NATO. Închisoare Al-Hadba este în prezent sub controlul miliției, loiali fostul ministru adjunct al apărării și coaliția miliție Libia, care se opune guvernului libian recunoscut pe plan internațional.

‘Nu există nici o protecție eficientă pentru Saadi atâta timp cât el rămâne în controlul miliției care permite acest tip de tortură și rele tratamente’, a declarat Taylor RT.

Saadi Gaddafi este ținut în detenție preventivă, după extrădarea de la Niger către Libia din martie 2014. El se confruntă cu acuzații de presupusa uciderea a unui jucător de fotbal, precum și alte infracțiuni asociate cu genele paterne.

După extrădarea sa la Libia, posturi de televiziune din țară au difuzat o serie de clipuri video în care îl arată pe Gaddafi, în vârstă de 42 ani, cum îşi mărturiseşte infracțiunile și îşi cere scuze pentru orice „destabilizare” pe care ar fi putut-o cauza, inclusiv activitatea sa împotriva sistemului politic al țării.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*