VIDEO: Facebook a anunţat planurile pentru următorii zece ani; În centru se află Messenger şi inteligenţa artificială

  • Adrian Marinescu
  • 13 aprilie 2016
  • Externe
mark zuckerberg

Mark Zuckerberg a anunţat la conferinţa anuală F8 a dezvoltatorilor cum vede viitorii zece ani ai Facebook, insistând pe inteligenţa artificială, live video, realitate virtuală şi conectarea tuturor oamenilor la internet.

Messenger, folosit de 900 milioane de persoane, are de acum o nouă platformă pe care dezvoltatorii sunt invitaţi să creeze agenţi software inteligenţi (boţi) care să permită o comunicare simplă între utilizatori şi diverse companii. Poţi cere pe Messenger unei publicaţii să îţi trimită ştiri despre un anumit subiect sau poţi comanda flori direct din mesageria instant, fără a mai deschide browserul sau o altă aplicaţie.

Facebook a anunţat în 2014 că Messenger se va transforma dintr-o simplă aplicaţie de chat, într-o platformă complexă care va primi o mulţime de aplicaţii. Acum, Facebook a lansat Messenger Platform prin care dezvoltatorii pot crea pentru orice companie diverse module ce vor fi integrate în Messenger, fiind vorba în special de boţi (chat-bots).

Miza este mare pentru Facebook. Dacă acele companii care vor avea boţi, vor vinde mai mult datorită lor, şi Facebook va face mai mulţi bani.

Aceşti boţi sunt soft-uri automate care, ajutate de inteligenţa artificială, pot fi folosite în aplicaţii precum Messenger. În general, boţii rulează sarcini simple şi repetitive într-un ritm mult mai rapid decât ar putea o fiinţă umană.

Construiţi fiind pe principiul reţelelor neurale, boții sunt dotaţi cu un anumit grad de inteligenţă artificială şi devin cu timpul, tot mai eficienţi în răspunsuri.

Acum, Facebook invită dezvoltatorii să creeze boţi pentru diverse companii cu care userii să interacţioneze rapid. Exemplul prezentat pe scenă arată un utilizator vorbind pe Messenger cu un bot al CNN care îi trimite zilnic ştiri şi de la care poate cere să afle noutăţi despre un anumit subiect.

Un alt exemplu este constituit de interacţiunea cu o florărie online. Utilizatorul îi scrie chat-bot-ului florăriei ce fel de buchet vrea să comande, robotul software îl întreabă ce să scrie pe bileţelul ataşat buchetului şi comanda este făcută.

Facebook promite să pună la dispoziţia dezvoltatorilor şi diverse unelte derivate din propriile cercetări în domeniul inteligenţei artificiale, pentru ca boţii creaţi să devină tot mai complecşi, şi să „înţeleagă” ce vor userii. Este clar că boţii de început vor fi simpli şi vor putea emite doar fraze puternic standardizate, însă lucrurile ar trebui să se schimbe în câţiva ani.

Facebook va îmbunătăţi şi opţiunea de live video lansată de curând, punând API-uri la dispoziţia dezvoltatorilor dornici să construiască aplicaţii de live video streaming de pe diverse terminale, cum ar fi dronele.

Mark Zuckerberg spune că Facebook se va concentra pe trei direcţii în următorii zece ani:
– conectarea tuturor la internet;
– inteligenţa artificială care să facă serviciile mai intuitive;
– realitate virtuală şi augmentată.

Zuckerberg spune că patru miliarde de locuitori nu au acces la internet fie pentru că nu-şi permit, fie pentru că operatorii nu vor să investească sau pentru că oamenii nu ştiu ce beneficii le poate aduce internetul. Zuckerberg spune că în câteva luni Facebook va lansa primul satelit care să aducă internet în Africa Subsahariană unde conectivitatea este extrem de scăzută. Facebook dezvoltă şi metode prin care traficul de date să fie cât se poate de ieftin, iar aplicaţiile să consume minimul de date posibil.

La finalul prezentării Zuckerberg a arătat şi manetele (controlere) pentru dispozitivul de realitate virtuală Oculus Rift, acestea permiţând interacţiunea cu diverse elemente din aplicaţiile de VR.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *