Ultimele Știri

VIDEO: Explozie în fața Parlamentului de la Kiev. Cel puțin 100 de membri ai forțelor de ordine au fost răniți

Cel puțin 100 de membri ai forțelor de ordine, răniți în violențele din fața Parlamentului ucrainean

ucraina

 UPDATE 17:00: Cel puţin 100 de membri ai Gărzii Naţionale care protejau Parlamentul ucrainean au fost răniţi luni, dintre care zece grav, după ce parlamentarii au adoptat în prima lectură un proiect de lege care prevede o autonomie sporită pentru teritoriile separatiste proruse din est, relatează BBC News online.

UPDATE 15:50: Cel puțin 90 de membri ai forțelor de ordine au fost răniți luni în timpul violențelor din fața Parlamentului de la Kiev, a declarat ministrul de interne Arsen Avakov care i-a acuzat pe membrii partidului de extremă dreapta Svoboda că au provocat poliția

‘Circa 90 de persoane au fost rănite în fața Parlamentului’, a scris Avakov pe pagina sa de Facebook, acuzând naționaliștii din Partidul Svoboda că ar fi lansat ‘mai multe dispozitive explozive’ asupra forțelor de ordine.

Totodată, Garda Națională ucraineană a anunțat că aproximativ 50 de membri ai săi au fost răniți, între care patru grav.

Cel puțin 12 persoane, între care polițiști, au fost rănite luni în urma unei explozii produse în fața clădirii Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), în contextul violențelor izbucnite între scutieri și manifestanții care au protestat împotriva controversatului proiect de reformă constituțională, care acordă mai multă autonomie regiunilor separatiste din estul prorus al Ucrainei.

 

Mai multe persoane însângerate, inclusiv agenți de poliție, și, după toate probabilitățile, jurnaliști, se aflau lungiți pe asfalt în fața forului legislativ, potrivit sursei citate.

După cum relatează agenția de presă Unian, radicali provocatori au detonat o grenadă de luptă. Mai mulți militari ai Gărzii Naționale au fost răniți.

Acest proiect de reformă constituțională — cerut de Occident — se află în centrul unor dezbateri aprinse în Ucraina, unde mulți întrevăd în el o tentativă de a legaliza de facto controlul rebelilor asupra unei părți a estului industrial al țării. Occidentalii văd în aceasta o modalitate de aplanare a conflictului armat, soldat cu peste 6.800 de morți în cele 16 luni de violențe.

Contrar așteptărilor separatiștilor, proiectul nu confirmă definitiv statutul de semiautonomie al teritoriilor aflate sub controlul lor. Potrivit textului, acest statut trebuie să fie determinat printr-o lege separată și numai timp de trei ani.

Adoptată înainte de sfârșitul anului 2015, reforma constituțională ce include o ‘descentralizare’ pentru estul separatist este prevăzută de acordurile de pace Minsk 2, încheiate în februarie între președintele Petro Poroșenko și omologii săi rus, Vladimir Putin, și francez, Francois Hollande, și cancelarul german Angela Merkel.

Parlamentul de la Kiev a avizat, astăzi, un controversat set de amendamente aduse Constituţiei, prin care este recunoscut un grad mai mare de autonomie al regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Şedinţa Parlamentului a fost extrem de tensionată. Parlamentarii naţionalişti au boicotat lucrările plenului în timp ce sute de oameni se aflau în faţa Legislativului pentru a contesta la rândul lor proiectul de lege. Oamenii spun că acesta este doar primul pas spre destrămarea Ucrainei.

Amendamentele aduse Constituţiei au fost formulate de preşedintele Petro Poroşenko şi reprezintă una dintre prevederile acordului de la Minsk pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*