(VIDEO EXCLUSIV) STARE DE URGENȚĂ CLIMATICĂ: Record de temperaturi în ultimele cinci luni

stare de urgenta climatica

Pământul se află sub stare de alertă climatică, avertizează climatologul Roxana Bojariu. În ultimele cinci luni au fost doborâte toate recordurile de temperaturi. Ianuarie și februarie au fost cele mai călduroase luni de când se fac măsurătorile.

Media lunii ianuarie a fost depășită cu 1,14 grade Celsius, iar cea din februarie cu 1,35 de grade.

Reporter: Suntem într-o stare de urgență climatică?

Roxana Bojariu: „Suntem într-o stare de alertă climatică, în comunitatea științifică au fost trase semnale de alarmă și până acum, dar acest februarie a ajuns la niveluri ale creșterii temperaturii, la nivel global, la nivelul emisferei nordice și în zona din Arctica, dar și în Europa de Est și din Asia care practic au uimit și comunitatea științifică obișnuită să urmărească mult mai atent fenomenele, decât publicul larg. Da, putem spune că suntem într-o stare de urgență.”

„Suntem într-o stare de alertă climatică”

„E vorba de a cincea lună în șir când avem un record doborât. Încă din octombrie 2015, am avut doborât recordul pentru anomalia termică la nivel global, deci temperatura medie globală a avut o anomalie care a depășit un grad, față de nivelul din 1951-1980 și față de nivelul preindustrial de la sfârșitul secolului 19. Toate lunile au depășit pragul psihologic de un grad, creșterea temperaturii raportându-se la media multianuală a lunii respective, dar din ce în ce mai mari anomaliile, ajungând ca în februarie să avem o anomalie de 1,35 de grade, față de media lunilor ianuarie, intervalul 1951-1980.”

„E vorba de a cincea lună în șir când avem un record doborât”

„În România, la 16 februarie, am avut în sudul țării localități în care temperatura maximă a depășit 25 de grade și asta este definiția climatică pentru ziua de vară. Putem spune că la mijlocul lui februarie 2016 am avut zi de vară.”

R: Putem vorbi de o accelerare a fenomenului de încălzire globală?

R.B.: „Da, din păcate se amplifică fenomenul încălzirii globale și încălzirea globală, categoric, nu este uniformă în spațiu și timp. Ai perioade în care încălzirea se petrece mult mai rapid și ai perioade în care încălzirea pare a fi mai lentă, dar ea își reaia cursul.”

„La mijlocul lui februarie 2016 am avut zi de vară”

R: Care ar fi cea mai gravă consecință a acestui fenomen?

R.B.: „Putem ajunge la limita capacității noastre de adaptare la această schimbare, la această nouă climă. E dificil de extras un impact sau altul, pentru că în funcție de zonă, în funcție de locul în care trăiești, impacturile pot fi foarte diferite. Dar ele vin cu probleme, pentru că societatea noastră s-a edificat și a evoluat într-un climat relativ constant. Modificările pe parcursul câtorva generații pun probleme foarte mari într-o lume care este fragmentată.”

R: Ce le răspundeți scepticilor care spun: „săptămâna asta trecem printr-o perioadă mai rece decât în mod normal, cum puteți afirma că asistăm la o încălzire globală”?

„Putem ajunge la limita capacității noastre de adaptare la această schimbare”

R.B.: A anunțat ANM-ul, pentru România, deci e vorba de o zonă limitată, e vorba de un interval limitat de timp, câteva zile, poate o săptămână. În timp ce acest marș al creșterii temperaturii noi îl analizăm pe perioade mult mai mari, de zeci de ani, de sute de ani și atunci lucrurile au o cu totul altă imagine și local poți să ai răciri. Dacă urmărești ce se întâmplă la nivel global și pui în cumpănă răcirile locale cu încălzirile, încălzirile predomină în așa mare măsură încât obții deja o imagine foarte diferită față de ceea ce ne-am fi așteptat, bazându-ne pe datele de acum câteva decenii.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *