Ultimele Știri

VIDEO: Epava unui submarin rusesc studiată de armata suedeză. Echipajul s-ar afla încă în interior

subarin rusesc

Înregistrarea video studiată marți de armata suedeză a fost realizată în largul coastelor de est ale ţării. Aici apare epava unui presupus submarin rusesc.

Deescoperirea vine după aproximativ nouă luni de la o operaţiune de căutare foarte mediatizată a unui submarin rusesc în apele Suediei.

Vănătorii de epave din cadrul companiei islandeze Ocean X Team au anunţat luni că au făcut această descoperire săptămâna trecută, dar că au decis să facă dezvăluirea abia luni, conform TheLocal.se.

„Este neclar cât de vechi este submarinul şi de cât timp se află pe fundul mării, dar literele chirilice de pe cocă arată că este rusesc”, afirmă compania pe site.

Armata suedeză a reacţionat cu prudenţă faţă de anunţ, dar a precizat că studiază imaginile.

„Ei sunt cei care pretind că este un submarin. Analiştii noştri nu şi-au prezentat concluziile încă şi vor să vadă mai multe imagini, pe care compania ni le va trimite”, a declarat pentru AFP Anders Kallin, un purtător de cuvânt al Forţelor armate suedeze., adăugând că rezultatele sunt aşteptate „în zilele următoare”.

Potrivit lui Stefan Hogeborn, un scafandru din cadrul Ocean X Team, vasul este „absolut intact”, „nu prezintă niciun semn vizibil de avarie pe cocă”, iar trapele sunt închise, ceea ce indică, în opinia sa, că echipajul se află încă în interior.

Anders Kallin nu a spus unde se află vasul, dar potrivit tabloidului suedez Expressen, care a publicat imagini cu epava pe site, aceasta se află la aproximativ 1,5 mile marine (2,8 kilometri) la est de coastele din zona centrală a Suediei

Ocean X Team a anunţat că vasul are aproximativ 20 de metri lungime şi 3,5 metri lăţime.

Marina militară suedeză a lansat în octombrie o operaţiune de amploare, în care a căutat un submarin străin, presupus rusesc, în arhipelagul din zona Stockholmului.

Armata a confirmat ulterior că „un minisubmarin” a încălcat apele teritoriale suedeze, dar că nu a fost în măsură să stabilească naţionalitatea vasului.

În timpul Războiului Rece, Marina militară suedeză a depistat şi urmărit mai multe submarine ruseşti de-a lungul coastei de est. În 1981, într-un incident cunoscut sub numele de „Whiskey pe gheaţă”, un submarin sovietic nuclear din clasa Whiskey a naufragiat în apele suedeze, provocând un incident diplomatic.

Este necunoscut cât de vechi este submarinul suspect, însă un expert a declarat că, în opinia sa, este vorba despre un submarin rusesc de tip „pisică de mare”, care a naufragiat în 1916. Însă Göran Frisk, un fost conducător al vânătorilor suedezi de submarine, a declarat că submarinul din imagini pare a fi modern.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*