Ultimele Știri

(VIDEO) Efectele comunismului în Venezuela: Oamenii se bat pentru hrană

Criza economică și prețul scăzut al petrolului a devastat Venezuela, oamenii ajungând să se bată pentru mâncare și apă. Spitalele duc lipsă de medicamente iar rafturile magazinelor sunt mai tot timpul goale. Autoritățile din Venezuela au interzis cetățenilor să filmeze și să posteze pe internet imagini cu cozile interminabile de la supermarket-uri.

Comunismul totalitarist al președintelui Nicolas Maduro a contribuit masiv la situația în care a fost adus micul stat sud-american. 

Situația din Venezuela ne aduce aminte de România anilor 80′ și comunismul stalinist impus de Nicolae Ceaușescu. Cei mai în vârstă (decrețeii) își pot aminti foarte bine chinurile la care am fost supuși și cozile interminabile pe care le întâlneam la magazin, pentru fiecare produs în parte.

Coadă la pâine

Coadă la pâine

coada-la-branza-1982

Coadă la brânză – România 1982

Coadă la ouă, coadă la lapte, pâine, carne, butelii etc. Comunismul aduce sărăcie și foamete, mai ales când este pus în aplicare de indivizi lipsiți de scrupule cu apucături hegemonice și dicatatoriale. Asta se întâmplă acum în Venezuela.

Autorităţile au decretat starea de urgenţă economică pentru 60 de zile ca să poată apela la companiile private pentru a furniza produse de primă necesitate.

Situaţia tot mai grea din Venezuela a fost confirmată luna trecută, când Banca Naţională a anunţat o inflaţie de 109% şi o scădere a Produsului Intern Brut cu 4,5%. Rafturile magazinelor sunt aproape goale, iar aceste imagini au fost suprinse pe ascuns, fiindcă guvernul a interzis orice filmare în supermarketuri.

„Niciun politician şi nici măcar preşedintele nu ştiu cum e de fapt, fiindcă niciunul dintre ei nu trebuie să stea la coadă. Noi trebuie să cutreierăm străzile ca să găsim ceva, nu avem nici măcar deodorant”, spune o femeie.

„Fac tot ce este posibil pentru a plăti salariile şi pensiile în acest an. Oamenii din Venezuela nu vor rămâne fără venituri, fără pensii sau educaţie, nu le va lipsi nimic”,declară Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei.

Situaţia nu pare, însă, atât de roz în realitate. Cozile din faţa magazinelor şi rafturile aproape goale sunt cea mai bună dovadă, iar tensiunile s-au transformat în bătăi între populaţie şi forţele de ordine.

Situaţia economică este complicată şi de încâlceala politică. Venezuela are un Parlament de dreapta şi un preşedinte de extremă-stânga, ce acuză opoziţia şi Statele Unite de conspiraţie economică pentru a-l îndepărta de la putere.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*