Ultimele Știri

VIDEO: De ce contactul vizual cu copiii e obligatoriu până la 2 ani. „Cărămizile” pe care cei mici construiesc toate relațiile

mama copil bebe

Vorbim despre toate etapele psihologice din dezvoltarea unui copil. Povestim ce simte cel mic și vedem cum ar trebui să decurgă interacțiunea cu părinții.

Pe cei mai mulți îi macină funcțiile biologice ale micuților. Cum și cât a mâncat, ce a băut, câte scutece a schimbat ? Dar perioda 0-2 ani îi stabilește copilului modul în care va comunica cu cei din jur. Câtă încredere va avea în propria persoană și chiar cum va fi în cuplu, conform stirileprotv.ro.

Facem cunoștință cu Gaston. A venit pe lume în urma cu doar trei săptămâni. Până la vârsta de doi ani, va parcurge cea mai importanta călătorie din viața emoțională. E perioada în care decide dacă va avea încredere în el. Cum va interacționa cu cei din jur, cu sexul opus. Alături îi sunt mama și tata. Ne ajută puțin să înțelegem contextul proaspata mamică psiholog de profesie.

Bogdana Bursuc psiholog: “Va avea momente în care se va simți bine și va avea momente în care o să se simta prost emoțional. Nouă ne este ușor să fim alături când el se simte bine, când e bucuros, îi râdem încântați și îi spune, da, ești bucuros!”

Dar în momentul în care este trist, speriat, majoritatea părinților reacționează prin corectarea emoției și distragerea atenției: „Uite ce-ți dă mami!” E clipa în care firul se întrerupe. Copilul nu acumulează siguranță emoțională, ci traduce că e singur pe lume. E neînțeles și, pe deasupra, greșește cu ceva.

De la un an și până la doi, orice copil își va structura creierul prin așa-numitul cerc al siguranței. Vrea să ia o pauză și să exploreze. Dar revine și vrea să știe că îi găsește pe părinți acolo. De aceea e important să avem contact vizual cu el.

Nu-i distrageți, așadar, atenția de la supărare și furie, în primul an de viață. Acceptați-l așa, nervos sau trist. În al doilea an, urmăriți-l în permanență când încearcă să exploreze. Doar de acea privire are nevoie. Pe aceste două cărămizi, un copil își va construi toate relațiile cu oamenii pe care îi va întâlni pe parcursul vieții.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*