(VIDEO) Cum sunt păcăliţi românii înainte de alegeri

meme protest universitate

Pâine şi circ. Nu e cine ştie ce strategie pusă la punct, e o metodă care dă roade de milenii, încă din anul 100 d. Hr, atunci când expresia a fost scrisă de poetul Juvenal. Doar câteva străzi au stat între protestul de la Universitate, de vineri, şi festivalul luminii. Cu toate acestea, la primul eveniment au fost prezenţi numai câteva sute de oameni, în timp ce la al doilea, străzile s-au umplut de zeci de mii de bucureşteni.

E foarte greu de înţeles de ce oameni, care în mod normal se revoltă la locul de muncă, pe facebook şi în scara blocului despre detergenţii diluaţi din spitale, nu pot face doi paşi să participe la un eveniment semnificativ. Vorbim despre ignoranţă, nu ştiau că la o aruncătură de băţ se adună nişte oameni? Lene, lehamite? Sau vraja pâinii şi circului este atât de mare, încât îi atrage pe toţi ca în povestea fluierului fermecat?

Nu cred că e nimic rău în a organiza evenimente de genul „Spotlight”. Admirând luminile proiectate pe Cercul Militar, am avut senzaţia pentru câteva minute că mă aflu în vreo ţară Occidentală, nicidecum în România. Calea Victoriei a devenit o bijuterie după renovări.

Aşadar, consider că e greşit să îndrepţi degete către unul sau altul şi să fii judecător. Însă fenomenul ar trebui să nască îngrijorări, dacă nu, măcar nişte semne de întrebare. Gândiţi-vă numai cât de uşor îi este Primăriei Bucureşti să scoată zeci de mii de oameni în stradă la un spectacol cu lumini şi să le distragă atenţia de la bolnavi, corupţi, detergenţi sau legi penale trecute tacit de parlamentari şi mai penali.

Protestul de la Universitate a avut ca scop schimbarea sistemului medical şi alte „nimicuri” pentru care se agită societatea civilă. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, şi-a dat demisia, dar mă îndoiesc că asta îi încălzeşte cu ceva pe cei care au ieşit în stradă vineri.

„Panem et circenses”

Juvenal

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *