VIDEO: Cum poate distruge boala Parkinson un om în numai cinci ani

lalele parkinson

Săptămâna aceasta, Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson a montat o instalație specială în pasajul de la Universitate. Mai multe lalele reacționează la atingere cu scopul de a îți transmite un mesaj simplu: un pacient cu Parkinson poate fi ajutat să scape de tremur prin atingere și sprijin. Problemele presante ale bolnavilor de Parkinson sunt: dispariția medicamentelor de pe piață din cauza guvernanților și stigmatizarea din partea societății.

La nivel național sunt aproximativ 72.000 de pacienți diagnosticați cu Parkinson. O astfel de veste din partea medicului poate fi devastatoare, povestește președintele Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson, Dan Răican.

„A trăi cu boala Parkinson este o ipoteză nu foarte plăcută. Dintr-un om integru social, psihic, normal, ajungi să te transformi într-o stană de piatră. Spre deosebire de boala Alzheimer, unde ești într-o lume a ta, cu Parkinson ești conștient de toate transformările din corupul tău. Simți când devii rigid sau când te miști, te bâțâi.”

Pe lângă sprijinul pe care îl putem oferi unor astfel de persoane, este important să nu îi judecăm greșit, explică Dan Răican.

„Uneori societatea interpretează greșit această bâțâială a bolnavilor de Parkinson, prin faptul că ne crede în stare de ebrietate. Și mie mi s-a întâmplat de multe ori să mă sprijin de un copac, fiind într-o situație mai proastă și au crezut că sunt beat. Ziceau: mamă, ce beat e ăsta.”

„În primul rând, cel mai greu este să-ți accepți boala, e un lucru foarte complicat. Te întrebi: de ce m-am îmbolnăvit tocmai eu, de ce nu vecinul de peste drum, de ce nu ruda mea, de ce nu altcineva? Ce se întâmplă, copilul meu va avea Parkinson? Sunt întrebări care te frământă, dacă reușești să le depășești, înseamnă că te-ai împăcat cu boala și boala nu își mai urmează un curs ascendent.”

O problemă gravă a pacienților de Parkinson este că nu au acces la medicamentele de calitate. Multe firme s-au retras din România din cauza prețului fixat de Ministerul Sănătății. 

Personal, am văzut de aproape evoluția bolii Parkinson și nu doresc nimănui o asemenea experiență. În numai cinci ani, fiind vorba de o variantă agresivă a maladiei, dintr-un adult perfect funcțional, pacientul s-a transformat într-o mumie pe care o întorceam cu cearceaful. Treptat, mersul obișnuit s-a transformat într-unul împiedicat. La scurt timp a fost nevoie de baston. Însă apoi au urmat cadrul și scaun cu rotile. În ultima fază, ne luptam cu escarele cauzate de statul în pat 24 de ore din 24, comunicarea era aproape imposibilă, iar hrana putea fi administrată doar prin perfuzie. 

Mai aveți timp să interacționați cu lalelele din Pasajul Universității care marchează Luna de Luptă împotriva bolii Parkinson până duminică, între orele 14:00-20:00.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *