VIDEO: Cum l-a făcut de rușine monumentul „Aripi” pe președintele foștilor deținuți politici

Monumentul luptei anticomuniste „Aripi” din Piața Presei Libere a fost inaugurat la sfârșitul săptămânii trecute. Însă, puțini știu ce sursă de rușine a fost opera de artă pentru Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, până la momentul dezvelirii. O umilință în plus, pentru un om care a fost închis și torturat în închisorile politice din țara noastră.

Octav Bjoza: „De șapte ani m-am chinuit. De șapte ani, uși, teroare, audiențe, adrese, drumuri. S-a ridicat între Crăciun și Anul Nou (2015-2016, n.r.). N-am mâncat și n-am dormit aproape 50 de ore.

Uitați, soare, nu lucrează nimeni! Ne-am făcut de minune în 2013, în 2014, 2015, pentru că am vrut să invităm la nivel internațional. Eu fac parte și din conducerea noastră internațională, un comitet de conducere din cinci persoane, din cinci țări diferite. Voiam să-mi invit colegii la dezvelire și sfințire. Ne-am făcut de rușine! Am organizat congresul nostru internațional la București, cu ocazia dezvelirii și sfințirii monumentului. Nu e gata nici astăzi (28 martie 2016, n. r.), după aproape doi ani.

Am spus data de 7 mai: nu-i posibil. Mie îmi mor câte 300 de colegi pe lună, asta e rata mortalității, sunt legile firești ale naturii.”

Proiectul monumentului „Aripi” de Mihai Buculei a fost demarat în 2003, însă a fost inaugurat abia pe 27 mai 2016 din cauza unor dificultăți tehnice și financiare. Întrebarea rămâne: dacă pentru un simplu momument e nevoie de mai bine de 10 ani pentru a realiza ceva, câte decade ar trebui irosite pentru finalizarea unor autostrăzi?

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *