Ultimele Știri

VIDEO: Cum întreține statul cozile umilinței ignorând plățile moderne

cozi ghisee

Deși găsim tot mai des puncte de plată moderne în magazine, din păcate statul nu se modernizează. Nici anul acesta ANAF și Trezoreria nu le dau românilor posibilitatea să-și plătească dările civilizat, pe internet, fără să mai stea la cozile umilinței.

Anul de referință e 2008 pentru că atunci cheltuiam foarte mult. Erau peste 6 milioane de carduri. Anul trecut erau 7,4 milioane de carduri în portofoliul operatorului care a făcut această statistică, unul dintre cei doi de pe piața românească, informează stirleprotv.ro.

Iată însă graficul de creștere a tranzacțiilor la comercianți. Dacă un sfert, adică una din 4 plăți făcute cu un card era la magazine în 2008, prin 2010 una din trei plăți se făcea fie la superamarket, fie pe net, la hotel sau restaurant. S-a mărit numărul magazinelor care acceptă carduri, a scăzut mult și frauda cu aceste instrumente de plată și în 2015 raportul a ajuns la 50 – 50. Asta înseamnă că românii o dată scot bani la bancomat, o dată plătesc cu cardul, și tot așa. Cumpărăturile online au fost însă motorul acestor plăți. Pe ce dăm banii? Pe bunuri electro-IT, haine, mobilă, decorațiuni și articole pentru copii.

Unele magazine acceptă plata cu telefonul mobil, dacă aveti instalate aplicații de portofel electronic, iar în unele piețe s-au instalat POS-uri.

Au apărut chiar inele speciale pentru cumpărături la mall, sau dispozitive care citesc structura venelor din deget, în loc de codul pin. Cardul cu parolă și tastatură, pentru plățile online, e și el o inovație.

Din păcate însă la instituțiile statului, cum sunt ANAF, Trezoreria, permise sau pașapoarte, nici acum nu putem plăti macar cu cardul, darămite online.

Pe siteul ghiseul.ro, singurul sistem de plată online a impozitelor locale care funcționează în doar 190 de primării din țară, un român a plătit anul trecut într-o singură tranzacție 10 mii de euro. Din păcate foarte mulți își golesc cardurile în ziua de salariu sau de pensie plătind comisioane de câteva zeci de lei pe an.

„Noi nu avem, noi suntem aci rămași cu 300 de ani în urmă, mă ajută copiii – ei scot banii și eu îi cheltui.” mărturisește un pensionar.

Așa se face că 45% dintre carduri nu au fost folosite până acum niciodată la o plată la comercianți, ci doar pentru retrageri de bani.
 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*