(VIDEO) Cum încearcă Ludovic Orban să câștige puncte electorale pe seama Republicii Moldova

romania moldova

Primarii din România și din Republica Moldova s-au întâlnit duminică în speranța de a lega mai multe „înfrățiri” între localități. Adică mai multe colaborări între aleșii celor două țări. La întâlnire a participat și Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei.

Deși, în cea mai mare parte a discursului său, părea să susțină cu ardoare proiectul european al Republicii Moldova, neoficial, lucrurile au stat altfel. Ceea ce ne-a dat de gândit că liberalul este interesat mai mult de punctele electorale pe care le-ar putea obține din eveniment, decât de problemele Unirii.

Evenimentul nu prea a fost mediatizat, fie din ignoranță, fie din lipsa senzaționalului. Însă, noi, la presalibera.net îți aducem știrile despre care credem că ar trebui să fii informat, pentru că suntem încrezători în inteligența ta. De ce ar trebui să-ți pese de soarta Republicii Moldova? E simplu, pentru că la un moment dat, țara de peste Prut va alege o direcție definitivă, iar România va avea la est, fie Europa, fie Rusia. E de la sine înțeles cât de bine este să fii vecin cu țara care anexează teritorii după bunul plac.

Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, susține că are soluția pentru a definitiva direcția europeană a Republicii Moldova. Edilul susține că aleșii locali se bucură de foarte multă încredere din partea moldovenilor, pentru că au fost singurii care au făcut câte ceva pentru oameni.

„Multe milioane de euro au ajuns la noi în ultimii 6 ani. Dar din păcate s-au oprit la nivelul Guvernelor. Oamenii n-au văzut din asta rezultate, au considerat că banii s-au furat și de aici, chiar și o dezamăgire vizavi de banii veniți din partea Uniunii Europene”, a declarat Chirtoacă.

Edilul vede orientarea oamenilor pe calea europeană la nivelul localităților, prin înfrățiri. Românii obțin bani de la Guvern sau de la Uniunea Europeană pentru aceste colaborări, bugetele din localitățile Republicii Moldova sunt suplimentate cu 100.000 de euro, infrastructura se dezvoltă, iar oamenii văd rezultate și au încredere în bunăstarea oferită de Europa.

Aici intră în scenă și Ludovic ORBAN, care a fost invitat la eveniment în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Însă răspunsul său se opune ideii lansate de primarul Chișinăului.

„Foarte multe comunități și din România nu pot să trăiască numai din resurse proprii și au nevoie de susținere guvernamentală. Din acest motiv, cred că și Guvernul are un rol determinant în a susține aceste comunități locale”, este de părere Orban.

La o discuție mai neoficială cu jurnaliștii, Orban a reiterat ideea.

„El (n.r. – Dorin Chirtoacă) era mai pragmatic, așa. N-ai văzut că i-am dat răspunsul? Avem 2.700 de localități ale căror venituri proprii nu sunt suficiente să le acopere bugetul de subzistență. O astfel de localitate e foarte puțin probabilă să finanțeze. (…) Acum, ca să vă spun, numai un pic întrerupeți.”

După ce am închis camera, așa cum am fost rugat, a urmat o declarație neoficială a candidatului PNL la primăria Capitalei pe care nu o putem reda, dacă vrem să ne respectăm meseria. Însă ce vă putem spune, și e destul de clar din declarațiile oficiale ale lui Orban, este că liberalul nu pare a susține proiectul „înfrățirilor”.

Nu vom analiza aici logica argumentelor aduse de Orban, care de altfel, este cât se poate de realistă. Însă ne punem o întrebare: de ce te-ai prezenta la o întâlnire cu al cărei scop nu ești de acord, în timp ce pozezi într-un susținător avid al Unirii?

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *