Ultimele Știri

(VIDEO) Cum arată Delta Văcărești, minunea Bucureștiului

delta vacaresti

Parcul Natural Văcărești este un loc pe care nu-l poți imagina sau înțelege în București. Un adevărat cadou făcut de o Capitală prea adesea criticată de locuitorii săi. Un loc de vis pentru iubitorii de natură, dar și un spațiu care trebuie protejat, dacă vrem să-l mai avem în viitor.

Situat între Sun Plaza Mall, Rin Grand Hotel, cartierul rezidențial de lângă pasajul Mihai Bravu și Splaiul Independenței, Delta Văcărești ar fi putut fi o altă sală polivalentă comunistă, însă Ceaușescu a vrut un lac de acumulare în schimb. Lucrările nu au fost terminate, iar spațiul de 190 de hectare a fost lăsat în paragină.

În momentul în care cobori în cazanul de vegetație, ai senzația că pășești într-o dimensiune paralelă, un alt univers unde îți este arătată varianta Bucureștiului nelocuit sau poate un viitor postapocaliptic unde oamenii au dispărut demult, iar natura s-a vindecat.

Ți se taie răsuflarea când vezi ulii cum levitează deasupra ta și apoi plonjează către o victimă văzută numai de ei. Sunt aproximativ 80 de specii de păsări în Delta Văcărești. Am rămas cu gura deschisă când am aflat că parcul natural găzduiește vulpi, vidre și nevăstuici.

Și când te gândești că am fi putut rămâne fără aceste bogății în 2003, cînd Ministerul Mediului a încheiat un contract prin care concesiona zona pentru 49 de ani către SC Royal Romanian Corporation, contra sumei de 6 milioane de dolari. Concesionarul urma să investească peste un miliard de dolari într-un complex cultural-sportiv. Noroc că firma nu a respectat contractul.

Astăzi vorbim despre Parcul Natural Văcărești, arie naturală protejată, după ce mai multe organizații neguvernamentale s-au luptat cu statul român timp de patru ani de zile. Acum zona poate fi protejată împotriva incendiilor și a braconierilor. Însă lucrurile se mișcă încet. Legea spune că zona trebuie delimitată de semne și păzită de un „ranger”. Însă nici urmă de indicatoare, iar pescarii sunt liberi să-și întindă undițele nestingheriți. 

Dar poate ar fi mai bine ca această zonă să rămână necunoscută, protejată de fortăreața digului. Poate o mediatizare prea mare a Deltei ar aduce rangeri, dar și maneliști, grătare și cutii de bere aruncate aiurea sau amatori de selfie cu broasca țestoasă. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*