Ultimele Știri

VIDEO: Cum arată băile de aur ale lui Ceaușescu

sotii ceausescu

Multe mituri s-au creat în jurul vilei soților Ceaușescu din centrul Bucureștiului. Acum că Palatul Primăverii și-a deschis porțile publicului, românii pot vedea cu ochii lor unde dormea, lucra, mânca sau se relaxa fostul dictator și cât de aurită era încăperea unde își petrecea cele mai intime momente ale zilei.

„Am deschis porțile publicului larg și adresăm o invitație doritorilor să viziteze și să se convingă de ceea ce reprezintă acest palat. Este o bucată de istorie, este o reședință privată a fostului șef de stat, într-o perioadă tulbure a istoriei noastre”, explică Alexandru Nicolae, unul dintre responsabilii palatului.

„Încerăm să  păstrăm o notă de neutralitate, de a da posibilitatea oamenilor să-și creeze propria imagine, să-și înlăture anumite idei preconcepute sau să se convingă cu ochii lor despre toate miturile care au existat de-alungul timpului.”

„Au fost multe mituri, inclusiv a obiectelor de aur din băile lui Ceaușescu, a bogățiilor inestimabile. Într-adevăr, casa este spectaculoasă, merită văzută, dar nici pe departe nu sunt obiecte din aur, nu sunt băi din aur. Sunt obiecte valoroase, sunt obiecte de patrimoniu, sunt obiecte de artă realizate în România. (…) Putem să ne mândrim cu ele. Partea de personalitate a fostului locatar, nu o judecăm noi. Noi doar expunem casa, așa cum este ea la momentul acesta, care în 99% din cazuri este exact cu ceea ce se întâmpla în 1989 aici.”

Construit la mijlocul anilor 60 din comandă politică şi cunoscut în epocă drept obiectivul P50, a fost în întreaga perioadă a dictaturii ceauşiste (1965 – 1989) reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu şi a copiilor acestora, Zoe, Valentin şi Nicu.

Palatul Primăverii poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*