Ultimele Știri

VIDEO cu impact emoțional: Vor să ajungă în Europa, dar își găsesc sfârșitul pe plajele Mediteranei

Problema imigranților veniți de pe continentul african a provocat o reacție întârziată din partea autorităților europene, puse deja astăzi în fața faptului împlinit. Traficanții de persoane din Africa și Siria încasează sume colosale de pe urma celor care vor să ajungă pe bătrânul continent.  

Sute de oameni sunt înghesuiți pe bărci și vaporașe care ar trebui să traverseze Mediterana pentru a ajunge pe coastele Italiei și Greciei. Aici ar fi reținuți de autoritățile europene, care le-ar oferi statutul de azilanți. Un cetățean african sau un sirian care dorește să ajungă în Europa plătește traficanților sume începând de la câteva sute de euro până la câteva mii, neavând însă garanția că va ajunge viu la destinație. 

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) apreciază că peste 800 de imigranţi ilegali au murit după ce o navă s-a răsturnat duminică, la 130 de kilometri nord de coastele Libiei. Autoritățile libiene au anunțat că au reușit să recupereze doar 24 de cadavre de pe plajă. 

Problema imigranților nu a fost luată în serios de reprezentanții Uniunii Europene aceasta rămânând doar o problemă pe capul Greciei și Italiei, în ciuda apelurilor repetate de ajutor și sporirea numărului de nave care asigură paza de costă.

Italian navy rescue asylum seekers

Mii de imigranți cad victime anual în mâinile traficanților de persoane, unii nemaiajungând niciodată la destinație așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută.  În urma tragicului eveniment liderii UE au triplat fondurile alocate patrulelor pe Mediterană şi au avansat planuri în vederea unei posibile acţiuni militare împotriva reţelelor de traficanţi de imigranţi ilegali în cadrul summitului de urgenţă convocat joi la Bruxelles.

Acest clip video din anul 2014 este drept exemplu cu ceea ce pățesc o mare parte din cei care vor să ajungă în Europa. Vasele supraîncărcate cu imigranți de cele mai multe ori nu ajung la destinație.  

كل شخص بيفكر يهاجر عن طريق البحر تهريب لأروبا شوف الجثث كيف علي بحر ايطاليا وبعدها قرر شو ناوي تعمل وتاكد أنه المهربين ما بيخافوا الله ولا بيهتموا الا للمال والدولار فقط لاغير .. فكر منيح لأنه روحك غالية علي اهلكIN ENGLISHAny person who think to immigrate to Europe via boats across the sea to Italy please see the dead bodies on the shore of the sea of Italy then after that you can make your decision and be sure that your life means nothing to the smugglers because they care just for their benefits. Think again and again because you have a high value soul to your family members.

Posted by Mhmad Waheidi on 9 Septembrie 2014

 

Bugetul misiunii UE de patrulare Triton urmeză să atingă 120 de milioane de euro – aliniindu-se celui al programului italian Mare Nostrum, parţial înlocuit anul trecut -, a anunţat preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Misiunea Triton, o operaţiune de control la frontiere, a fost criticată din cauza bugetului şi obiectivelor mai reduse decât ale Mare Nostrum, care are un mandat de căutare şi salvare.

Cele mai multe ţări UE au oferit echipament în cadrul misiunilor de patrulare maritimă, a precizat Juncker. Germania urmează să trimită o fregată şi o navă de aprovizionare care să se alăture misiunii de patrulare pe mare. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că preşedintele francez Francois Hollande a promis avioane de patrulare, o navă de patrulare şi un remorcher oceanic.

Marea Britanie a promis nava HMS Bulwark, trei elicoptere şi două nave de patrulare la frontieră. Însă premierul David Cameron a declarat că Londra va oferi ajutorul doar dacă imigranţii ilegali salvaţi „nu recurg imediat să ceară azil în Regatul Unit”.

Italian-Coast-Guard-trying-to-rescue-immigrants

Amnesty International (AI) a catalogat summitul „o salvare a imaginii, nu o operaţiune pentru salvare de vieţi”, argumentând că noile angajamente nu înseamnă nimic dacă mandatul Triton nu este extins în apele internaţionale, unde mor cei mai mulţi dintre imigranţi.

Operaţiunea UE este necesar să aibă „un mandat clar pentru a salvaţi vieţi ca prioritate”, a subliniat Alessandro Bechini de la Oxfam.

În afară de consolidarea prezenţei maritime, liderii europeni au promis să lupte împotriva reţelelor de traficanţi de imigranţi ilegali, promiţând să depună „eforturi în vederea identificării, capturării şi distrugerii ambarcaţiunilor înainte să fie folosite de către traficanţi”.

Ei au însărcinat-o pe Înaltul Reprezentat UE pentru Politică Externă Federica Mogherini cu pregătirile în vederea unei eventuale misiuni militare de acest tip.

Franţa şí Marea Britanie au anunţat că vor încerca să obţină o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU în vederea unei operaţiuni militare, iar Hollande a promis că va discuta vineri acest subiect cu omologul său Vladimir Putin.

article-2332426-0D81B39D000005DC-606_634x407

Există îngrijorări că Rusia, un membru permanent al Consiliului, ar putea să blocheze iniţiativa, după ce a criticat campania de bombardamente pe care NATO a efectuat-o în 2011 în Libia, în baza unui mandat ONU. Alte propuneri s-au dovedit mai controversate în rândul statelor membre, care depun de mai mult timp eforturi să ofere un răspuns coerent imigraţiei clandestine.

Liderii UE au fost incapabili să se pună de acord asupra amplorii unui proiect pilot de găzduire a unor persoane din afara blocului european care caută protecţie. Declaraţia finală a summitului nu menţionează nici propunerile asociaţiilor de drepturile omului în vederea creării unor centre de azil în Africa de Nord.

Unele dintre aceste idei ar putea să fie introduse pe o agendă UE a migraţiei, pregătită de către CE şi care urmează să fie prezentată luna viitoare.

drowned

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*