(VIDEO) Cristian Diaconescu: „Europa și-a creat singură vulnerabilitatea în fața terorismului”

Cristian Diaconescu

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, este de părere că teroriștii au profitat de lipsa de interes a Uniunii Europene în privința securității. Astfel, Europa s-a pus singură în calea grupărilor extremiste. Diaconescu susține că liderii europeni trebuie să se mobilizeze și să conștientizeze că protecția Statelor Unite nu mai este suficientă. În schimb, Europa ar trebui să-și protejeze frontierele exterioare și să se concentreze pe cooperarea dintre statele membre în combaterea terorismului.

Reporter: În contextul atacurilor teroriste, este Europa în război?

Cristian Diaconescu: O serie de grupări radicale profită de o stare de vulnerabilitate pe care, din păcate, Europa și-a creat-o singură. Este vorba de o succesiune de decizii lipsite de substanță în legătură cu o serie de crize, unele fiind emergente din zone cu care Europa, tradițional, a avut relații și de aici apar și situațiile oarecum paradoxale. Europa învață astăzi că trebuie să fie mult mai atentă la vecinătatea sa apropiată. Totodată este evident că umbrela de securitate americană, privind Europa, nu mai este suficientă și Europa, în egală măsură, trebuie să înțeleagă faptul că perpetuarea unei lipse de interes privind nevoile de securitate, la nivelul cetățeanului, dar și la nivelul structurilor europene, nu mai poate continua. În acest moment, așteptăm abia în luna iunie a acestui an, Federica Mogherini, ministrul de Externe al U.E., să prezinte o strategie comună de apărare și securitate, din 2003 n-a mai fost pusă o astfel de strategie în discuție, ceea ce arată un anume dezinteres.

„Umbrela de securitate americană nu mai este suficientă pentru Europa”

Reporter: Care credeți că este posibilitatea unui atac terorist în România?

Cristian Diaconescu: Nimeni nu poate răspunde categoric în ceea ce privește o astfel de posibilitate, trăim în lumea reală. În orice caz, având în vedere seriozitatea, și mai ales modul în care instituțiile de securitate din România sunt conectate și cooperează cu instituțiile omoloage din spațiul Euro-Atlantic, mai ales, și nu numai, având în vedere experiența pe care o au aceste structuri în Orientul Mijlociu, riscurile sunt minime.

„Riscurile unui atentat terorist în România sunt minime”

Reporter: Cum vedeți rezolvarea problemei terorismului pentru Europa?

Cristian Diaconescu: În primul rând să elimine, pe cât posibil, cauzele care generează un astfel de fenomen. Cauze care țin de situația din statele de unde provine acest curent care este împotriva civilizației și culturii europene. În al doilea rând, să aplice regulile deja existente și să asigure funcționarea instituțiilor europene pentru protejarea frontierelor exterioare europene. Avem reglementări coerente și avem instituții care primesc fonduri și nu puține pentru a realiza această protecție exterioară.

Și în al treilea rând, în interiorul Uniunii Europene, să depășească anumite atitudini exclusiviste privind informațiile relevante în combarea terorismului. Deci, să coopereze și să își îndemne instituțiile să acționeze solidar.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *