Ultimele Știri

VIDEO: Contradicții în declarații. Prima reacție a fostului principe Nicolae, după ce a fost exclus din succesiunea la tron

principele nicolae

Fostul principe Nicolae anunţă că îşi asumă decizia bunicului său, Regele Mihai I, de a-i retrage titlul şi locul în linia de succesiune, spunând că poziţia respectivă impune un mod de viaţă pe care îl consideră „dificil” de acceptat şi că se va dedica activităţilor ecologice şi caritabile. Acesta a mai declarat că va căuta să-și servească idealurile și principiile în alt mod.

„Poziţia de Principe al României şi prezenţa în Linia de Succesiune la Coroana României impun un mod de a-mi conduce viaţa pe care găsesc dificil să îl accept. De aceea, cu multă durere în suflet, consider că decizia Majestăţii Sale Regelui este binevenită pentru mine. Voi căuta, în viitor, să-mi servesc idealurile şi principiile în alt mod”, anunţă fostul principe, într-un comunicat de presă emis de Casa Regală şi semnat Nicolae Mihai de Roumanie Medforth Mills.

Fostul principe le mulţumeşte tuturor celor care i-au acordat sprijinul, încrederea şi care şi-au oferit ajutorul la iniţiativele sale şi „autorităţilor publice centrale şi locale pentru deschiderea cu care şi-au acordat sprijinul proiectelor comune, şi mai ales familiei mele, pentru dragostea şi înţelegerea cu care m-au înconjurat aici”.

„Le mulțumesc tuturor celor care, în anii cât m-am aflat în mijlocul românilor, mi-au acordat încrederea, sprijinul și speranța lor și care și-au oferit ajutorul la inițiativele dedicate propășirii României. În noile mele circumstanțe, voi căuta să mă dedic în continuare activităților ecologice, de tineret și caritabile, despre care am învățat atâtea lucruri cât timp m-am aflat în România. Doresc, de asemenea, să le mulțumesc autorităților publice centrale și locale pentru deschiderea cu care și-au acordat sprijinul proiectelor comune, și mai ales familiei mele, pentru dragostea și înțelegerea cu care m-au înconjurat aici. Nădăjduiesc că Dumnezeu să protejeze și în viitor națiunea și Coroana Română”, mai spune nepotul regelui Mihai, care semnează Nicolae Mihai de Roumanie Medforth Mills.

În urmă cu câteva luni, la lansarea cărții despre viața sa, „Drumul spre casă”, prințului Nicolae nu i se părea deloc „dificil” modul de viață pe care îl atrage după sine titlul regal. Din contră, părea bucuros că a a învățat limba română, că a scris o carte, iar întâlnirea cu poporul nostru i-a adus foarte multă fericire. Cu sufletul deschis şi apropiat de oamenii simplii, Principele Nicolae a oferit autografe în Cetatea Alba Carolina. „Sunt acasă şi de la început a fost o mare aventură pentru mine. A fost o schimbare peste noapte când am ajuns în România şi sunt foarte bine aici”, spune Principele Nicolae la lansare cărții.

Fascinat de simplitatea principelui, istoricul Filip-Lucian Iorga a început o serie de interviuri cu Alteţa Regală. Apoi, toate au fost adunate în carte, de la poveşti din copilărie, până la descoperirea plaiurilor mioritice. „Cred că va fi o surpriză pentru mulţi oameni, pentru că am avut o copilărie normală, am mers la şcoală, am lucrat”, mai spunea Principele.

Românii l-au cunoscut pe Principele Nicolae în 1992, când bunicul lui, Regele Mihai, revenea în ţară după un exil de aproape 50 de ani. Prinţul avea atunci şapte ani. Prinţul Nicolae s-a mutat în România pentru a prelua o parte dintre atribuţiile publice ale Casei Regale.

Regele Mihai a retras nepotului său Nicolae titlul de „Principe al României”. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai l transmis luni AGERPRES, „în ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de ‘Principe al României’ și calificativul de „Alteță Regală”. De asemenea, regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi, precizează sursa citată. 

Nicolae s-a născut la 1 aprilie 1985, la Geneva, ca fiu al principesei Elena și al lui Robin Leslie Medforth-Mills, oficial al Organizației Națiunilor Unite. În 2010, la împlinirea vârstei de 25 de ani, regele Mihai I i-a conferit titlul de principe al României și calificativul de Alteță Regală, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Elisabeta. Din anul 2007, potrivit Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, Nicolae era al treilea în Linia de Succesiune la Coroana României.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*