Ultimele Știri

VIDEO: Ciobanii refac legea

proteste

Cei peste 3.000 de crecători de oi au demonstrat astăzi că reprezintă o forță, iar în cazul în care guvernanți nu le vor asculta doleanțele vor reveni din nou în stradă.  

După luptele de stradă cu jandarmii și ocuparea peluzei din fața Parlamentului, crescătorii de oi au fost invitați la negocieri la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor. Reprezentanții din ministerul Agriculturii le-au promis că vor schimba legea, astfel încât să poată merge cu oile la păscut pe terenurile lor şi să aibă câţi câini vor.

Pentru celelalte revendicări se va constitui un grup de lucru ce va stabili care sunt modificările pe care le doresc la Legea vânătorii.

„Să ştiţi că legea se va schimba. Ne-a promis primul-ministru, cu care am vorbit telefonic, am înţeles că este plecat la Bruxelles. Se aprobă ordonanţă de lege începând de luni, ne-a promis şi doamna ministru de la Mediu, ne-a promis că se vor schimba foarte multe legi, foarte multe legi care s-au dat aşa cum s-au dat, pe bandă rulantă.

Va fi o ordonanţă de urgenţă care se va da în cel mai scurt timp, luni. (…) Dacă nu se vor ţine de promisiuni, atunci să ştiţi că lucrurile vor fi foarte rele pentru că vom veni foarte mulţi. Acum nu am fost nici măcar jumătate.

Va fi foarte rău, atunci nu vom mai ţine cont de nimic, vom veni şi cu animale. Azi am protestat paşnic, ne-am asumat răspunderea. (…) Au recunoscut şi ei că legea a fost o greşeală, dar nu putem acuza noul guvern deoarece legea a fost făcută de vechiul guvern. Au spus că o lege nu se poate anula aşa uşor, dar o Ordonanţă de Urgenţă se poate da, dar sigur noi vom consulta un jurist.

Vom alcătui un comitet din 4-5 persoane cu care să întocmim un document care să cuprindă toate solicitările de modificare a legii pe care le dorim. Mergem cu oile pe terenurile noastre la păşunat cu câţi câini vrem, cu condiţia ca la turmele de oi să nu avem câini de vânătoare”, a declarat pentru Mediafax, Dan Petrescu din Curtea Argeş, spunând că este reprezentant al persoanelor fizice, şi nu al asociaţiilor, şi că are o turmă cu 2.000 de oi.

Președintele din Comisia de Agricultură, Nini Săpunaru, a declarat că Legea vânătorii  ar putea fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar modificările vor fi dezbătute de un grup de lucru care va fi constituit în acest scop.

„Nu am avut cum (să vorbesc cu ministrul Agriculturii – n.r), dar au luat legătura secretarii de stat cu domnul Achim Irimescu şi a spus că e de acord, de principiu, să formeze acest grup de lucru şi începând de azi să lucreze până vineri sau luni, pentru a putea emite ordonanţa de urgenţă. De asemenea, am înţeles că e de acord şi a discutat cu doamna ministru (Cristiana Palmer, ministrul Mediului – n.r.) pentru modificarea articolelor care chiar necesită un anumit regim de urgenţă, vorbesc de cel cu păşunatul şi cu câinii. (…) Dacă sunt două-trei articole care deranjează acut, în această perioadă, le rezolvăm acum repede, restul de articole pe care le acuză avem timp să le discutăm în comisii şi să vorbim”, a afirmat Săpunaru.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*